SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Protest španskih ribičev povzročil napetost in kaos

3

termometer

Španski ribiči so s svojimi ladjami in čolni zapluli v vode ob Gibraltarju in tako izrazili svoj protest zaradi umetnega grebena, ki ga je zgradil Gibraltar.

Ribiči trdijo, da greben omejuje njihovo pravico do ribarjenja, Gibraltar pa zatrjuje, da bo greben omogočil razcvet morskega življenja.

Gibraltarska policija je po pisanju britanskega BBC sporočila, da je protest minil brez incidentov. Španske ribiške ladje so protestno zaplule z območja na jugu Španije tik ob meji z Gibraltarjem do mesta, kjer je Gibraltar nedavno v morje postavil 70 betonskih kock in tako ustvaril umetni greben.

O večjih incidentih niso poročali Stanje med protestom je bilo nekaj časa napeto in kaotično, saj so na območju poleg španskih ribiških krožile še ladje španske ter tudi gibraltarske in britanske policije. Slednje so španskim ribičem preprečile plovbo na spornem območju ob umetnem grebenu.

Po koncu protesta se je večina ribiških ladij odpravila nazaj domov, o večjih incidentih pa niso poročali.

Dogajanje je sicer z obale Gibraltarja spremljalo kakih 500 ljudi, mnogi so ob tem mahali z britanskimi in gibraltarskimi zastavami. Radovedneži, oboroženi s španskimi zastavami, so se zbrali v bližnjem španskem pristanišču La Linea de la Concepcion.

Zaradi spora naraščajo napetosti med Španijo in Veliko Britanijo Zaradi spora glede grebena naraščajo napetosti med Španijo in Veliko Britanijo. Španska vlada je Gibraltar, sicer britansko čezmorsko ozemlje, obtožila, da je greben zgradil "brez ustrezne avtorizacije v vodah, ki niso njegove". Z izgradnjo naj bi kršil okoljsko zakonodajo in škodoval španskim ribičem.

V odziv je Španija poostrila kontrole na meji z Gibraltarjem, domnevno zaradi zaostrovanja boja proti tihotapljenju. Poostren nadzor je povzročil daljše zastoje. Zagrozila je tudi s pristojbinami za prestop meje. London je zaradi spora že tudi protestiral pri institucijah EU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin