Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 4. 2014,
10.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 4. 2014, 10.54

8 let

Proruski aktivisti razglasili neodvisnost Donecka (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Proruski aktivisti, ki so v ukrajinskem mestu Doneck na vzhodu države zasedli glavno upravno stavbo, so razglasili ustanovitev suverene "ljudske republike", ki je neodvisna od kijevskih oblasti.

Refendum v Donecku 11. maja? Odločitev je novinarjem prenesel tiskovni predstavnik protestnikov, ki je prišel iz zasedene stavbe. Fotografije, ki so jih objavili na YouTubeu, pa kažejo govornika, ki zbranim v dvorani govori: "Razglašam ustanovitev suverene države, ljudske republike Doneck".

Deklaracijo o suverenosti ljudske republike Doneck prebrali na seji regionalnega sveta, na kateri so tudi sprejeli odločitev o razpisu referenduma, na katerem naj bi odločali o priključitvi Rusiji. Ta naj bi bil 11. maja ali kasneje.

Turčinov Rusijo obtožil razbijanja Ukrajine Separatistične akcije na vzhodu države, kjer so proruski aktivisti zasedli vladne stavbe, kažejo, da Rusija izvaja "drugo stopnjo posebne operacije" razbijanja Ukrajine, je v televizijskem nagovoru dejal začasni ukrajinski predsednik Oleksander Turčinov.

Turčinov je še dejal, da so tri ukrajinska mesta na vzhodu države, Doneck, Harkov in Luhansk, pokazala, da sovražniki Ukrajine uresničujejo "krimski scenarij". "Cilj Rusije je destabilizirati Ukrajino, strmoglaviti ukrajinsko vodstvo, spodkopati predsedniške volitve in razbiti našo državo. Tega ne bomo dovolili," je dejal Turčinov.

Jacenjuk: uresničuje se načrt razkosanja Ukrajine Tudi ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je Rusijo obtožil, da stoji za tokratnimi zasedbami stavb regionalnih vlad in dejal, da Moskva skuša "razkosati" Ukrajino. "Obstaja načrt destabilizacije, načrt, da tuje sile prečkajo mejo in zasežejo državno ozemlje, česar pa ne bomo dopustili. Scenarij je napisala Ruska federacija in njen edini namen je razkosanje Ukrajine," je na seji vlade dejal Jacenjuk.

Timošenkova na poti v Doneck Bivša ukrajinska premierka in predsedniška kandidatka Julija Timošenko je prav tako posvarila pred poskusi Rusije, da pred predsedniškimi volitvami, napovedanimi za 25. maj, priključi nekatere dele Ukrajine. Zavzela se je za ostro ukrepanje proti "separatistom", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na spletni strani njene stranka Domovina so tudi objavili, da je Timošenkova na poti v Doneck. "Takoj odpotujem v Doneck," je napisala Timošenkova. Dejala je, da zavzetje stavb regionalnih vlad v Donecku in Harkovu ter stavbe obveščevalne službe v Luhansku predstavlja neposredno nadaljevanje ruske agresije na Ukrajino. Voditelje EU in ZDA je tudi pozvala, naj sprejmejo ostrejše ukrepe proti Rusiji.

Odziv Evropske unije, ki spremlja dogajanje v Ukrajini Na zadnje dogajanje v Ukrajini se je že odzvala Evropska unija. Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton, Maja Kocijančič, je v Bruslju dejala, da EU "natančno in skrbno" spremlja dogajanje v Ukrajini.

"Politične zahteve v Ukrajini morajo biti nenasilne, v skladu z demokratičnimi standardni in pravnim redom," je še dejala. Dodala je, da bodo predsedniške volitve 25. maja dobra priložnost za to.

Ponovila je podporo EU "ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti" kot tudi naporom ukrajinske vlade v tej smeri.

Ubit ukrajinski vojak , ki se je iz Krima odpravljal domov Do resnega incidenta pa je prišlo tudi na vzhodu Krima, kjer je ruski vojak, kot je sporočil ukrajinski obrambni minister, sinoči ubil ukrajinskega vojaka Stanislava Karaševskega, ki je ostal zvest ukrajinski vojski, poroča BBC. Oče dveh otrok, ki se je pripravljal na odhod iz Ukrajine, naj bi se v majhnem ukrajinskem mestu Novofjodorovka zapletel z ruskim vojakom v hiši kjer je bival, pri čemer sta odjeknila dva strela. Ruski mediji pa poročajo, da naj bi skupina ukrajinskih vojakov popivala in se zapletla v konflikt z ruskimi varnostnimi silami, ki so stražili vojaški objekt, kjer so prej delali ukrajinski vojaki.

Ruska vojska je odredila preiskavo v zvezi s tem incidentom, še navaja BBC.

Ne spreglejte