Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 1. 2009,
14.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 27. 1. 2009, 14.30

8 let

Primer obsodbe Fate Orlović v BiH poskrbel za ogorčenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodišče v Bratuncu v Republiki srbski v BiH je obsodilo 65-letno Fato Orlović na 30 dni zapora pogojno, ker je "ovirala verski obred".

Proces je v javnosti v BiH poskrbel za pravcato ogorčenje, saj je Orlovićeva, povratnica v Republiko srbsko, nasprotovala stavbi pravoslavne cerkve, ki so jo na črno zgradili na njeni zemlji. Na dvorišču nezakonito postavili pravoslavno cerkev Orlovićeva iz vasi Konjević-Polje pri Bratuncu, begunka, ki se je po vojni v BiH (1992-1995) vrnila domov, se že devet let bori, da bi iz njenega dvorišča umaknili pravoslavno cerkev. Pri tem je večkrat prišlo do raznih incidentov, tudi fizičnih. Sprejet je bil sicer dogovor, da bodo cerkev umaknili in stavbo porušili, vendar pa do tega še vedno ni prišlo.

Zdaj je okrožno sodišče v Bijeljini Orlovićevo obsodilo na mesec dni zapora pogojno, če v letu dni ne bo ponovila prekrška. Obsojena pa je bila "zaradi oviranja verskega obreda, spodbujanja nacionalne, rasne in verske nestrpnosti in fizičnega napada na duhovnika". "Ko je treba kaznovati Fato, so vsi izjemno hitri, ko pa bi bilo treba cerkev izseliti iz mojega dvorišča, pa je pravica zelo počasna," je razsodbo komentirala obsojenka, ki bo morala plačati še 150 konvertibilnih mark sodnih stroškov (75 evrov).

Fata postala simbol boja za človekove pravice Na ministrstvu za človekove pravice in begunce v BiH so že izrazili zaskrbljenost nad razsodbo. "Razsodba proti ženski, ki je postala simbol boja za človekove pravice, bo zagotovo negativno vplivala na povratnike v Republiko srbsko, ki so danes izpostavljeni različnim oblikam pritiskov na njihove pravice," so opozorili. Pri tem so od sodišča v Bijeljini zahtevali preučitev razsodbe, od pravosodnih organov države pa dokončanje dolgoletnega procesa o umiku cerkve z dvorišča Orlovićeve.

Fundacija Resnica, pravica in sprava pa je v izjavi ogorčena ocenila, da je bilo s to "sramotno razsodbo doseženo samo dno profesionalne sodniške etike". Fundacija je opozorila, da gre za pravi paradoks, saj je bila Orlovićeva obsojena, ker je nasprotovala verskemu obredu v nezakonito zgrajeni cerkvi na njenem dvorišču, pod njenim oknom. "In namesto da bi črno gradnjo Srbske pravoslavne cerkve sodišče označilo za nacionalno provokacijo, saj ni nič drugega, je sodišče sankcioniralo starejšo žensko, ki se že več let bori pred brezvladjem v Republiki srbski," so med drugim zapisali v izjavi.

Fundacija je še pozvala vse pristojne oblasti v državi, tudi visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH, "naj končno zaščitijo nedolžno žensko, njeno pravico do lastnine od primitivnega mučenja in represije pravoslavnega fundamentalizma", še navaja Fena.

Ne spreglejte