Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 5. 2016,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

3

Natisni članek

ZDA

Nedelja, 8. 5. 2016, 13.03

8 let

Preplah na letalu zaradi ekonomista in njegovih "sumljivih enačb"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

3

Letališče Philadelphia ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški varnostni organi na letališču v Philadelphii so iz letala pospremili italijanskega ekonomista, ker so njegovo sosedo na letalu preplašile matematične enačbe, s katerimi se je ukvarjal na računalniku.

Menila je, da gre za šifrirana sporočila, zaradi česar je obvestila letalsko osebje, ti pa varnostnike, je poročal Washington Post.

Ekonomist Guido Menzio je povedal, da je bil na poti iz Philadelphie v mesto Syracuse. Zraven njega je na letalu sedela ženska, ki jo je najprej zmotil njegov videz, ki naj bi bil po njeni presoji "bližnjevzhodni". Še posebej pa je očitno postala pozorna na "šifre", s katerimi se je ukvarjal na svojem prenosniku.

Ženska naj bi videla sumljive zapise v besedilu, ki ga ni prepoznala

Še pred začetkom poleta je obvestila kabinsko osebje, da je "bolna", zaradi česar je letalo počakalo na tleh, žensko pa so pospremili z letala. Tam pa je povedala pravi razlog svoje zaskrbljenosti, nato so iz letala pospremili še njenega "sumljivega soseda".

Varnostniki so ga nato zasliševali, sprva o njegovi sosedi, nato pa le razkrili, zakaj so ga poklicali iz letala - ženska naj bi videla sumljive zapise v besedilu, ki ga ni prepoznala. Posumila je, da gre za šifrirana sporočila, morda celo za zaroto, da bi njen sosed uničil letalo, so mu pojasnili varnostni agenti in dodali, da je osumljen načrtovanja terorističnega napada.

Ni šlo za arabščino, pač pa za matematiko

A Menzio jim je pojasnil, da ni šlo za "arabščino" ali kak drug tuj jezik, niti ne za kako posebno tajno teroristično kodo. Šlo je za - matematiko, natančneje za diferencialno enačbo.

Potem jim je še pojasnil, da je v bistvu ugleden in nagrajeni ekonomist elitnega združenja ameriških univerz Ivy League in da je profesor na univerzi Pensilvanije. Lani je dobil tudi prestižno medaljo Carla Alberta za najboljšega italijanskega ekonomista do 40. leta.

Zatem se je lahko vrnil na letalo, ki je po dveh urah zamude vendarle poletelo. A brez njegove skrbne sosede, ki si je očitno izborila polet z drugim letalom, je še poročal Washington Post.

Ne spreglejte