Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2013,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor Francija

Torek, 16. 4. 2013, 12.20

8 let

Predsednik Pahor v sredo na dvodnevni uradni obisk v Francijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Borut Pahor bo v sredo in četrtek na uradnem obisku v Parizu, kjer se bo sestal s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

Pomemben del obiska bosta tudi srečanje slovenskih in francoskih gospodarstvenikov ter odprtje razstave slovenskih impresionistov v uglednem pariškem muzeju Petit Palais.

Pahorjev uradni obisk v Franciji "predstavlja pomembno krepitev političnega dialoga na najvišji ravni", so poudarili v predsednikovem uradu. Namen je poglobitev strateškega partnerstva, ki sta ga Slovenija in Francija sklenili marca 2011.

Poudarek obiska, na katerem bosta predsednika spremljala zunanji minister Karl Erjavec in minister za kulturo Uroš Grilc, bo tako na krepitvi političnih in gospodarskih odnosov ter drugih oblik sodelovanja med državama.

Obisk priložnost za pogovore o prodaji slovenskih podjetij Francozom Glede na to, da je ena od treh prioritet nove vlade privatizacija, bo obisk tudi priložnost za pogovore o zanimanju Francozov za slovenska podjetja, sploh na poslovnem zajtrku slovenskih in francoskih gospodarstvenikov, ki bo v četrtek.

Francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourier je sicer nedavno povedal, da bi interes za vlaganja v Sloveniji utegnila imeti francoska podjetja s področja energetike, trgovine, avtomobilske industrije in zavarovalništva.

Med temami tudi Severna Koreja, Sirija in Mali Pahorjev obisk bo tudi priložnost za izmenjavo mnenj o aktualnih evropskih temah, na primer o krepitvi ekonomske in monetarne unije ter o širitvi EU na države Zahodnega Balkana, pa tudi o aktualnih mednarodnih temah, kot so Severna Koreja, Sirija in Mali.

V okviru razprave o širitvi bo Pahor gostitelju Hollandu predvidoma predstavil namero, da oživi proces Brdo - tokrat na ravni predsednikov držav, saj po njegovem mnenju manjka politična razprava o Zahodnem Balkanu.

Pahor se bo težko izognil vprašanjem o mednarodni finančni pomoči Pahor sicer odhaja v Pariz v času vse glasnejših ugibanj o tem, ali bo Slovenija šesta članica območja evra, ki bo morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč, tako da se bo težko izognil vprašanjem o finančnem in gospodarskem položaju države.

Pred obiskom premierke Alenke Bratušek v Bruslju pred tednom dni je Pahor kot pomembno izpostavil, da vlada do njegovega obiska v Parizu pripravi jasen program dejavnosti, da bodo glavni evropski voditelji in institucije verjeli ocenam Slovenije.

Poleg tega je tedaj pojasnil, da obisk premierke v Bruslju in svoj obisk v Parizu razume kot priložnost za odvrnitev ugibanj o pomoči. "Za zdaj lahko Slovenija brez sleherne tuje pomoči vodi svojo finančno, gospodarsko in bančno politiko," je poudaril.

Pahorja bodo sprejeli z vojaškimi časmi Prva Pahorjeva postaja v Parizu bo Hotel des Invalides, kjer ga bodo v sredo ob 9. uri sprejeli z vojaškimi častmi. Kraj sprejema je ena osrednjih pariških znamenitosti, kompleks pretežno vojaških muzejev in obeležij, kjer domuje Napoleonova grobnica.

Naslednja postaja bo spodnji dom francoskega parlamenta, narodna skupščina, kjer ga bo pričakala predsednica odbora za zunanje zadeve Elisabeth Guigou. Pahor bo najprej nagovoril člane odbora, nato pa bo z njimi razpravljal za zaprtimi vrati.

V četrtek popoldne se bo slovenski predsednik sestal še s predsednikom narodne skupščine Claudom Bartolonom. S tem srečanjem bo tudi sklenil obisk v Franciji.

V sredo pa se bo predsednik po razpravi v narodni skupščini odpravil na Quai d'Orsay, francosko zunanje ministrstvo, kjer ga bo na kosilu gostil francoski minister za evropske zadeve Thierry Repentin.

Osrednji dogodek bo pogovor z Hollandom Sledil bo osrednji dogodek obiska, srečanje z gostiteljem Hollandom v Elizejski palači, prvo po njuni izvolitvi na položaja. Pogovorila se bosta na štiri oči, nato pa je predvidena skupna izjava za medije.

Pahor naj bi se ob tej priložnosti z gostiteljem dogovoril tudi o povratnem obisku francoskega predsednika v Sloveniji, ki naj bi se zgodil še letos.

Obisk tudi kulturno obarvan Namen predsednikovega obiska v Parizu je tudi krepitev prepoznavnosti slovenske kulture v Franciji. V sredo zvečer bo namreč v pariškem muzeju Petit Palais odprl razstavo z naslovom Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920. S to razstavo se bo slovenska Narodna galerija prvič predstavila v tujini v tako velikem obsegu in tako pomembnem muzeju.

Pred odprtjem razstave bo v Parizu tudi dvostransko srečanje slovenskega ministra za kulturo Uroša Grilca s francosko ministrico za kulturo in komuniciranje Aurelie Filippetti.

Drugi dan obiska bodo v ospredju gospodarske teme. Pahor se bo udeležil delovnega zajtrka s pomembnimi francoskimi in slovenskimi gospodarstveniki v organizaciji največjega združenja francoskih podjetij Medef, ki ima več kot 750.000 članov. Na zajtrku bo sedem predstavnikov slovenskih podjetij.

Pahor si bo ogledal hišo, ki je nastalu v sodelovanju podjetja Riko in oblikovalca Starcka Nato pa se bo Pahor udeležil premiernega ogleda Eko hiše P.A.T.H., zgrajene v sodelovanju slovenskega podjetja Riko in francoskega oblikovalca Philippa Starcka, v kraju Montfort l'Amaury v okolici Pariza. Sledil bo podpis prodajne pogodbe prve hiše P.A.T.H. med direktorjem Rika Janezom Škrabcem in kupcem Rayem Tammijem.

Pahor je bil nazadnje na uradnem obisku v Parizu marca 2011, tedaj v vlogi predsednika vlade, ko je s takratnim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem tudi podpisal strateško partnerstvo med državama.

Po Parizu načrtuje predsednik republike tudi obisk v še eni ključni evropski prestolnici, Berlinu, kjer naj bi se sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Ne spreglejte