Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
13.34

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

spopadi volitve

Petek, 23. 5. 2014, 13.34

5 let, 8 mesecev

Pred ključnimi volitvami v Ukrajini v spopadih več mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pet ljudi je bilo ubitih v spopadih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti blizu Donecka na vzhodu Ukrajine.

Spopadi potekajo v vasi Karlivka, eden od ubitih je pripadnik vladnih sil, preostale žrtve so separatisti.

V četrtek so na območju pokrajin Lugansk in Doneck, ki sta po referendumih razglasili neodvisnost, izbruhnili najbolj krvavi spopadi med silami, zvestimi Kijevu, in proruskimi oboroženci od začetka protiteroristične operacije 13. aprila, s katero želi Kijev znova prevzeti nadzor na vzhodu države.

V četrtek je bilo ubitih 18 ukrajinskih vojakov v dveh napadih separatistov z granatami in avtomatskim orožjem.

Rusijo obtožujejo, da stopnjuje napetosti Spopadi potekajo pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami, ključnimi za prihodnost države po šestih mesecih politične krize, ki je državo pahnila na rob državljanske vojne in razpada.

Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je v četrtek Rusijo obtožil, da stopnjuje napetosti in ovira predsedniške volitve. Od Varnostnega sveta ZN je zahteval izredno zasedanje o krizi.

Putin: V Ukrajini je državljanska vojna polnih razsežnosti Ruski predsednik Vladimir Putin pa je v Sankt Peterburgu dejal, da se je kriza v Ukrajini prelevila v državljansko vojno polnih razsežnosti, odgovornost za to pa je pripisal Washingtonu, ker je podprl državni udar proti predsedniku Viktorju Janukoviču. "Ukrajinska kriza je nastala, ker je Janukovič odložil podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo. Temu je nato sledil državni udar, ki so ga podprli naši ukrajinski prijatelji, rezultat tega pa je kaos in državljanska vojna polnih razsežnosti," je dejal ruski predsednik, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je v govoru na ruskem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu branil tudi rusko priključitev ukrajinskega polotoka Krim v marcu. Poudaril je, da je to posledica demokratičnega glasovanja za neodvisnost, ki je preprečila tragedije, kakršna je bila požig sindikalnega objekta v Odesi, ki je zahteval najmanj 40 življenj, večinoma proruskih aktivistov. "Mislim, da smo naredili vse tako, kot je treba," je še dejal Putin.

Ne spreglejte