Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2012,
10.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kitajska vojska

Sreda, 24. 10. 2012, 10.54

7 let, 12 mesecev

Pospešeno kitajsko oboroževanje vznemirja njene sosede

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kitajska vsako leto nameni več sredstev za vojaški proračun, ob tem pa se je odločila reformirati kitajsko osvobodilno vojsko in se znebiti njenih pomanjkljivosti.

Kitajske oblasti po nekaterih podatkih vse več finančnih sredstev namenjajo oboroževanju in posodabljanju svoje vojske, kar pa je že povzročilo zaskrbljenost pri njenih sosedah in ameriški oblasti, ki se sprašujejo o njenih dolgoročnih namenih. Koliko sredstev pa se je Kitajska odločila nameniti za oboroževanje, je uganka, saj tudi ni znano, koliko finančnih sredstev kitajska osvobodilna vojska porabi za vesoljske raziskave.

Poznavalci pa kljub temu ocenjujejo, da se je financiranje vojske zvišalo s 15 milijard na 92 milijard evrov. V primerjavi z ZDA pa za vojsko še vedno porabi štirikrat manj, vendar pa bi lahko Kitajska ob takšnem zviševanju vojaškega proračuna ZDA prekosila do leta 2035.

Pohvalijo se lahko z novimi pridobitvami Zaradi dodatnih sredstev pa se je kitajska osvobodilna vojska lahko modernizirala, pri tem pa so v ospredju nove pridobitve, rakete dolgega dosega, nova bojna letala tipov J-10 in J-11, posodobljena sovjetska letalonosilka in čedalje večji vesoljski program. Višji funkcionarji pa so se dotaknili tudi več kot potrebne reforme kitajske osvobodilne vojske, predvsem njeno sposobnost delovanja na različnih ozemljih, kar je bila dolga leta velika šibkost.

Njeni največji kritiki, sosednje države, so zaskrbljene nad njenim postopnim, vendar opaznim oboroževanjem, saj so prepričani, da želi Kitajska zavzeti bolj agresivno držo v sporu z Japonsko glede otokov v Južnokitajskem morju. Njeno oboroževanje je ima lahko tudi dolgoročnejše posledice, so prepričani poznavalci, predvsem na njen odnos s Tajvanom, za katerega je Kitajska prepričana, da bi morala biti znova priključena h Kitajski.

Sosednje države zahtevajo ameriško pomoč Zaskrbljeni pa so tudi v Washingtonu, zato je Obamova administracija že namenila več pozornosti Kitajski kot pa vojnam v Iraku in Afganistanu. Pri tem pa so Japonska in nekatere druge države jugovzhodne Azije že zahtevale obljubo Američanom, da jih ne bodo zapustili, če bodo potrebovali njihovo pomoč, vendar so se že oglasili kitajski diplomati, ki so ameriško vlado obtožili vmešavanja v regionalne zadeve.

Strasti pa je pomiril kitajski general Luo Yuan, ki je prepričan, da drugim državam ni treba skrbeti, saj njihovo oboroževanje ni grožnja, temveč samo odraz cvetočega gospodarstva. "Naše oboroževanje je bolj kot kompenzacija za vsa pretekla leta. Več sredstev za vojsko smo namenili tudi zaradi tega, ker se Kitajska spopada s številnimi grožnjami, tako tradicionalnimi kot modernimi," je še povedal general, ki je prepričan, da tudi vojska ne bi smela biti izvzeta iz reform.

Vojaška struktura se bo močno spremenila Medtem pa so kitajske oblasti že napovedale veliko sprememb v sami strukturi kitajske osvobodilne vojske, pri čemer naj bi zamenjali sedem od desetih ključnih generalov. Dva generala so zamenjali zgolj zaradi tega, ker sta bila zaveznika nepriljubljenega politika Boja Xilaija, ostali pa bodo končali svojo kariero in se upokojili. "Obetajo se velike spremembe, saj bo večina generalov zamenjanih ali pa se bodo upokojili," je povedal profesor z univerze Massachusetts Taylor Fravel.

Ne spreglejte