Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
15.18

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zlata zora

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 15.18

5 let, 6 mesecev

Poročilo: Vodja Zlate zore deluje po načelih, ki jih je uporabljal Hitler

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Grška neonacistična stranka Zlata zora je redno organizirala napade, med katerimi so se njeni člani vozili z motorji po ulicah in s palicami pretepali priseljence.

Grška neonacistična stranka Zlata zora je redno organizirala napade, med katerimi so se njeni člani z motorji vozili po ulicah in s palicami pretepali priseljence.

To razkrivajo pričanja nekdanjih članov stranke in poročilo tožilstva, ki so jih objavili grški mediji. "Večkrat sem sodeloval v napadih, v katerih je bilo od 50 do 60 motorjev, na vsakem pa sta bila dva človeka. Tisti, ki je sedel zadaj, je imel palico z grško zastavo, s katero je udaril vsakega Pakistanca, ki ga je videl," je v pričanju na sodišču povedal nekdanji član neonacistične stranke.

Kot poročajo mediji, so pričanja dveh nekdanjih članov in poročilo preiskovalnega sodnika razkrili vrsto kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešila stranka.

Zlata zora je "striktno hierarhična struktura, njen vodja pa je vsemogočen …" Zlata zora je "striktno hierarhična struktura, njen vodja pa je vsemogočen in deluje po načelih, ki jih je uporabljal Hitler", je v poročilu zapisal namestnik tožilca vrhovnega sodišča Haralambos Vurliotis.

Kot piše v poročilu, so se napadi začeli leta 1987, njihova tarča so bili sprva priseljenci, nato pa tudi Grki. Člani stranke so opravili vojaško urjenje in so zagrešili na desetine kaznivih dejanj, med drugim tudi umore in poskuse umorov, še navaja poročilo.

Grška policija je pretekli konec tedna po napetostih, ki so izbruhnile zaradi umora levičarskega glasbenika, za katerim naj bi stal podpornik Zlate zore, aretirala ustanovitelja Zlate zore in pet vodilnih članov stranke. Policija danes nadaljuje preiskave prostorov stranke, kjer išče skrito orožje.

Ne spreglejte