SiolNET. Novice Svet
2,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poljski premier Morawiecki: Potrjujem, da so se poti Poljske in Madžarske razšle

2,49

termometer

Viktor Orban in Mateusz Morawiecki | "Potrjujem besede premierja Orbana, da so se poti Poljske in Madžarske razšle," je dejal Morawiecki. A je zatrdil, da Poljska ne igra nobene vloge v vojni v Ukrajini. "V vojni se borijo Ukrajinci," je podčrtal. | Foto: Reuters
"Potrjujem besede premierja Orbana, da so se poti Poljske in Madžarske razšle," je dejal Morawiecki. A je zatrdil, da Poljska ne igra nobene vloge v vojni v Ukrajini. "V vojni se borijo Ukrajinci," je podčrtal. Foto: Reuters

Poti Poljske in Madžarske so se razšle, je v petek po poročanju poljske tiskovne agencije PAP dejal poljski premier Mateusz Morawiecki. Tesno partnerstvo dveh višegrajskih držav je razpadlo zaradi različnih stališč do ruske vojne v Ukrajini.

Morawiecki je v petek po srečanju s kmeti v mestu Kozki odgovarjal na novinarska vprašanja. Med drugim so ga vprašali, ali se strinja z nedavnimi besedami madžarskega premierja Viktorja Orbana, da je vojna v Ukrajini zamajala poljsko-madžarsko sodelovanje. Orban je sicer ocenil, da so cilji obeh držav enaki, piše STA, a medtem ko Madžarska vojno vidi kot konflikt dveh slovanskih narodov, Poljaki "čutijo, da se v njej borijo tudi oni".

Viktor Orban Novice Orban v bran svojim izjavam o rasi: Včasih me ljudje narobe razumejo

"Potrjujem besede premierja Orbana, da so se poti Poljske in Madžarske razšle," je dejal Morawiecki. Je pa zatrdil, da Poljska ne igra nobene vloge v vojni v Ukrajini. "V vojni se borijo Ukrajinci," je podčrtal.

Njihovo "herojsko bitko" sicer podpira tuje orožje, večinoma ameriško, a tudi britansko, poljsko in iz številnih drugih držav, s čimer naj bi Ukrajincem pomagali "obraniti suverenost". "Želimo, da Ukrajina preživi in ohrani svojo ozemeljsko celovitost, svojo suverenost," je poudaril. "Verjamem, da se bo to zgodilo," je še sklenil.

Orban je svojo opazko o odnosih s Poljsko vključil prejšnji teden v govor, ki je močno odmeval zlasti zaradi opazk o "rasno mešanih narodih". V Evropi so številni njegove besede označili za rasistične.

Viktor Orban Novice Orbanova svetovalka odstopila zaradi njegovega "nacističnega" govora Vladimir Putin in Viktor Orban Novice Kako je Moskva na skrivaj naročala Madžarom, kaj naj storijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin