Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2020,
21.36

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

3

Natisni članek

Poljska sodstvo Andrzej Duda

Torek, 4. 2. 2020, 21.36

4 leta, 2 meseca

Poljski predsednik podpisal sporni zakon o discipliniranju sodnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

3

Andrzej Duda | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poljski predsednik Andrzej Duda je kljub kritikam Evropske unije danes podpisal še en sporni zakon v okviru pravosodne reforme. Podpisal in s tem tudi uveljavil je zakon o disciplinskih postopkih proti sodnikom, s katerim želi vlada po ocenah kritikov utišati do njenih reform kritične sodnike.

Zakon je zadnji v vrsti v okviru reforme sodstva, ki jo izvaja konservativna vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) od leta 2015, ko je prevzela oblast. Konec leta 2017 je komisija tudi uvedla postopek proti Poljski, ker da s predlaganimi reformami v pravosodju sistematično spodkopava vladavino prava. Grozi ji tudi odvzem glasovalnih pravic, poroča STA.

Zakon med drugim uvaja disciplinski postopek proti sodniku, če bi pod vprašaj postavil službeno razmerje ali veljavnost imenovanja katerega od sodnikov. Sodnikom v disciplinskem postopku naj bi grozilo poklicno nazadovanje ali celo odpoved delovnega razmerja. Disciplinski postopek jim grozi tudi v primeru političnega udejstvovanja ali "oviranja delovanja sodstva," poročanje poljske tiskovne agencije PAP povzema STA.

Zakon omejuje neodvisnost sodstva

Kritiki opozarjajo, da zakon omejuje neodvisnost sodstva in da bi lahko poljskim sodnikom preprečeval uveljavljanje evropske zakonodaje. Bojijo se tudi, da bi lahko pomenil korak v smeri izstopa države in povezave, navaja STA.

Zakon je še pred sprejetjem ob EU kritizirala tudi Beneška komisija Sveta Evrope, poljsko vrhovno sodišče in pravna služba poljskega parlamenta. Sprožil je tudi proteste, ki so jih pripravili tudi sodniki.

Desničarsko populistična PiS trdi, da se z reformami spopadajo s korupcijo v pravosodnem sistemu, ki da je neučinkovit, skorumpiran in samovšečen relikt nekdanje komunistične države, še dodaja STA.

Ne spreglejte