Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2024,
7.06

Osveženo pred

1 ura, 20 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
Gaza protest stavka Izrael

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 7.06

1 ura, 20 minut

Po usmrtitvi šestih talcev v Izraelu množični protesti in splošna stavka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

V Izraelu so po najdbi trupel šestih mrtvih talcev na območju Gaze v nedeljo izbruhnili množični protesti, ki se jih je po poročanju tujih tiskovnih agencij udeležilo več deset tisoč ljudi. Protestniki so vlado pozivali k dogovoru z gibanjem Hamas o izpustitvi talcev. Krovna izraelska sindikalna organizacija Histadrut pa je napovedala splošno stavko. Trump je krivdo za smrt šestih talcev gibanja Hamas pripisal predsedniku ZDA Joeju Bidnu in podpredsednici ter predsedniški kandidatki demokratov Kamali Harris.

Protestniki, mnogi odeti v izraelske zastave, so se zbrali v Tel Avivu, Jeruzalemu in drugih mestih. Premierju Benjaminu Netanjahuju in njegovi vladi so očitali, da nista storila dovolj, da bi dosegla dogovor za izpustitev preostalih talcev, ki jih je palestinsko islamistično gibanje Hamas ugrabilo med vdorom v Izrael 7. oktobra lani. Pozivali so tudi k dogovoru s Hamasom o izpustitvi talcev.

Nekateri udeleženci demonstracij so nosili slike talcev, drugi simbolične krste.

Protesti, ki so izbruhnili po tem, ko je izraelska vojska sporočila, da je v soboto v predorih v Rafi na jugu Gaze našla šest nedavno ubitih talcev, so bili večinoma mirni. V Tel Avivu pa je množica prebila policijski kordon in blokirala glavno avtocesto, poroča britanski BBC. Protestniki so se zbrali tudi pred Netanjahujevo rezidenco.

Krovna izraelska sindikalna organizacija Histadrut je za danes napovedala splošno stavko v podporo na območju Gaze zajetim izraelskim talcem. Predsednik Histadruta Arnon Bar-David je napovedal, da se bo davi ob 6. uri po krajevnem času ustavilo celotno izraelsko gospodarstvo, na mednarodnem letališču Ben Gurion blizu Tel Aviva pa bodo od 8. ure ustavili ves promet.

"Ne moremo še naprej stati ob strani in samo gledati. S Hamasom moramo doseči dogovor, to je pomembnejše od vsega drugega," je dejal.

Trump krivdo za smrt talcev v Izraelu pripisal sedanji vladi ZDA

Republikanski kandidat na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA Donald Trump je krivdo za smrt šestih talcev gibanja Hamas pripisal predsedniku ZDA Joeju Bidnu in podpredsednici ter predsedniški kandidatki demokratov Kamali Harris. Ta je v nedeljo sporočila, da je govorila s staršema ubitega ameriškega talca, poročajo ameriški mediji.

"Kriza s talci v Izraelu se odvija, ker je kolegica Kamala Harris šibka in neučinkovita in ne ve, kaj dela. Kriza 7. oktobra se ne bi nikoli zgodila, če bi bil jaz predsednik," je na svojem družbenem omrežju Truth Social objavil Trump. Dodal je, da sta Biden in Harris zaradi slabe presoje neposredno odgovorna za nepotrebne smrti, do katerih ne bi smelo nikoli priti.

Harris je medtem na družbenem omrežju X objavila, da je z možem Dougom Emhoffom govorila po telefonu s staršema ubitega ameriškega talca, ki sta med demokratsko nacionalno konvencijo sredi avgusta pozvala k premirju v Gazi in izpustitvi talcev ter se zahvalila Bidnu in Harris za prizadevanja v tej smeri.

"Z Dougom sva govorila s staršema, da izraziva sožalje po surovem umoru njunega sina s strani teroristov Hamasa. Rekla sem, da nista sama in z njima žaluje celotna Amerika," je sporočila demokratska predsedniška kandidatka.

izraelski talci
Novice Izraelska vojska v Gazi našla trupla šestih talcev
Antony Blinken, Jicak Hercog
Novice ZDA še naprej prepričane o možnosti dogovora o prekinitvi ognja v Gazi
Hamas
Novice Hamas: Na območju Gaze ubit izraelski talec, dve talki ranjeni
izpuščeni ruski disidenti
Novice Izpuščeni ruski disidenti po izmenjavi z mešanimi občutki
Ne spreglejte