SiolNET. Novice Svet
2,98

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Plenković podpredsedniku Evropske komisije: Kaj bi rekli o arbitraži, če bi šlo za vašo državo

2,98

termometer

Andrej Plenković
Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković je v odzivu na zadnje izjave podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa dejal, da bi ga rad vprašal, kako bi ocenil arbitražni postopek za rešitev spora o meji med Hrvaško in Slovenijo, če bi bila namesto Hrvaške v sporu "njegova Nizozemska". Ponovil je, da je za Hrvaško primer arbitraže končan.

Plenković je danes nagovoril udeležence konference o hrvaški vojaški industriji, novinarje pa je ob robu zanimalo, kako bo hrvaška vlada odgovorila na slovensko diplomatsko ofenzivo, ki glede uveljavitve arbitražne sodbe poteka na blejskem strateškemu forumu.

Timmermans ponovil stališče Evropske komisije

Hrvaški premier je odgovoril, da Timmermans kot nekdanji nizozemski zunanji minister zagotovo ne bi govoril o arbitražnem postopku kot "malo kontaminiranem" in nato "očiščenem", če bi šlo za Nizozemsko. Dodal je, da pravni red EU ni nadomestek za mednarodno pravo in da je meje treba urediti na temelju mednarodnega prava.

Timmermans je v ponedeljek na Bledu ponovil stališče Evropske komisije, da bi morali obe strani spoštovati razsodbo arbitražnega sodišča. Dejal je tudi, da je bila rešitev vprašanja meje s Slovenijo prek arbitraže pogoj za vstop Hrvaške v EU.

 

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • triglav... / 05.09.2017. ob 16:38 +3 0

  Kdor laže, ta tudi krade. Hrvaška je res karakterna država.

  +3 0
 • kala123 / 05.09.2017. ob 17:22 +2 - 1

  slomevzha Za vas pa bi bilo najbolje obiskati psihiatra, ki bi vas ozdravil obsesije in fobije ki se imenuje JJ.

  +2 - 1
 • MBSQ / 13.09.2017. ob 10:45 0 0

  Vsi razumemo kaj se je zgodilo. Arbitražni sporazum je za Slovenijo neugoden, a ga želimo dosledno spoštovati. Predlagam naslednje cilje: 1) Blokada Hrvaške pri vstopu v OECD zaradi nespoštovanja arbitažnega sporazuma. 2) Ko bo Hrvaška priznala arbitraži sporazum, se blokada odpravi. 3) Po implementaciji arbitražnega sporazuma se pristopi k dvostranskemu urejanju podrobnosti, ki so obe državi dejansko neugodne.

  0 0
delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin