Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
20.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 21. 3. 2013, 20.51

8 let, 3 mesece

Planet TV: Ciprčani: Delamo in varčujemo, oni pa bi prišli in nam denar kar vzeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Panika ljudi, ki imajo prihranke v bankah na Cipru, je dosegla vrelišče. Že od nedelje na grškem delu otoka, ki mu grozi bankrot, vlada obsedno stanje. Banke so zaprte, omejeni so dvigi gotovine.

Nedelja v južnem, grškem delu Cipra: varčevalci so množično drveli na bankomate dvigovat denar. "Zakaj naj bi nam vzeli denar? Ne razumem. Delamo in varčujemo za lastne potrebe, oni pa bi prišli in nam denar kar vzeli?" se sprašuje mimoidoča prebivalka sredozemskega otoka, ena izmed številnih pretresenih Ciprčanov.

Desetodstotni davek na bančne vloge je parlament zavrnil, politični vrh pa je medtem že našel drugo rešitev. "Trdo delamo. Na izbiro imamo le eno, in sicer rešiti svojo državo," pravi podpredsednik vladajoče Demokratske stranke Averos Neophytou. Demetris Stllouris, vodja Evropske stranke, pa pravi: "Po moji oceni bomo kmalu, morda res ne jutri, a kmalu našli 5,8 milijarde evrov." Na pomoč bi jim lahko priskočili Rusi, ki so na otoku močno prisotni. V Limasolu živi približno 5.000 Rusov, kar tretjina bančnih depozitov pa je v njihovi lasti. "Ciper je naša domovina. Verjeli smo vanjo, zato smo tukaj že 16 let. A ta domovina nas je prevarala, okradla nas je. Tako je, okradla. Denar ni bil v lasti te države, sem smo ga prinesli, nismo ga zaslužili tukaj," je dejala Marisa, Rusinja in lastnica ene od tamkajšnjih trgovin.

Banke bodo na otoku ostale zaprte do torka, kar se močno pozna trgovcem. "Zaradi zaprtih bank imamo resne težave. Smo kot živi mrtveci, saj ne moremo dvigovati ali nakazovati denarja, plačevati dobaviteljem. Banke morajo biti na voljo, ker tako povzročajo sitnosti. Želim si verjeti, da jih bodo kmalu odprli," je dejal cvetličar Stelios Stylianou.

Ob vladnem načrtu, da bi sklad med drugim oblikovali s sredstvi iz pokojninske blagajne ter vplivne pravoslavne cerkve, pa si bo oddahnil tudi marsikateri Slovenec s premoženjem, shranjenim na Cipru.

Ne spreglejte