Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2015,
13.14

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci Szeged

Petek, 4. 9. 2015, 13.14

4 leta, 8 mesecev

"Pisal sem Billu Gatesu, če potrebuje programerja, a mi še ni odgovoril"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Szeged, mesto, kjer prostovoljci dokazujejo, da na Madžarskem vsi ne mislijo in ravnajo kot njihova politika.

Že v Budimpešti so nam madžarski sogovorniki, ki ne podpirajo madžarskega in evropskega načina reševanja begunske krize, povedali, da je eden od redkih in hkrati dober primer nudenja pomoči beguncem prostovoljska organizacija Migszol (skovanka od solidarnost z migranti) na železniški postaji Szeged na jugovzhodu države.

Le begunci vedo, kako je v sprejemnem centru Železniška postaja v Szegedu je kraj, kjer se begunci zadržujejo zelo kratek čas. Večinoma jih pripeljejo z avtobusi iz sprejemnega centra na meji s Srbijo v kraju Röszke (tistega, ki smo si ga tako mi kot več naših kolegov iz drugih držav želeli ogledati, pa se je to izkazalo kot nemogoče) kakšno uro pred odhodom vlaka za Budimpešto, nato pa policisti poskrbijo, da na ta vlak tudi vstopijo.

Okrepitev z drugega konca sveta V tem času jih prostovoljci organizacije Migszol dočakajo s plastenko vode in halal hrano ter vodo iz pipe in milom za umivanje, za najmlajše še kakšnim sadnim sokom, tudi kakšna igrača se zanje najde, predvsem z odgovori na njihova vprašanja. Pravzaprav s tistim, kar verjamejo, da so pravi odgovori, ker se razmere pogosto spreminjajo in ker vseh teh odgovorov najbrž nima nihče.

Ob leseni hišici poleg glavnega vhoda na železniški postaji smo srečali več lokalnih prostovoljk, ki se jim je ravno ta dan pridružila prostovoljka, ki je prišla s severa tihomorske obale ZDA. Povedala nam je, da je prvi dan še prezgodaj, da bi lahko izdatneje opredelila svoje vtise, a da ji je z vsakim novim prihodom avtobusa, včasih jih pride več naenkrat, včasih pa več ur ni nobenega, vedno bolj jasno, da so razmere in razsežnosti veliko resneje, kot je pričakovala.

Raje, kot kaj je bilo, begunci povedo, kaj bi V tistem je prišel avtobus z begunci, tudi nekaj taksijev. Večinoma so šli naprej do tirov. Družina iz Sirije s tremi otroki pa se nam je pridružila in ob tem povedala, da so jim vzeli prstne odtise, čeprav tega niso želeli. Bojijo se, da zaradi tega ne bodo mogli priti do Nemčije, kamor si želijo. "Zadnje dni nas vozijo iz enega begunskega centra v drugega. Ne povedo nam niti zakaj niti kam gremo. V centrih niso prav dobri pogoji. Natrpani smo, na dan pa dobimo samo en obrok."

Mladi Afganistanec, ki si želi postati programer V skupini sedmih najstnikov iz Afganistana je bil tudi mladi F. Na Norveškem bi rad izpopolnil svoja računalniška znanja. "Želim si biti programer in asistent Billa Gatesa. Sem mu že pisal, a mi ni odgovoril," pove z nasmehom. Humor in upanje mu po tem, ko ga je oče poslal na pot, da se reši, ostajata.

Ne spreglejte