Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
7.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pilot letalo

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 7.48

7 let, 12 mesecev

Pilot strmoglavljenega letala v procesu urjenja za takšna letala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letalska družba Asiana Airlines je sporočila, da je bil pilot strmoglavljenega letala Boeing 777 v procesu urjenja za tako velika letala in da je s takšnim letalom prvič letel v San Francisco.

"Bil je Leejev Kangev prvi let na to letališče s takšnim letalom. Zanj se je šele uril. Tudi veterani morajo na urjenje za nova letala," je povedala tiskovna predstavnica Asiane Airlines. Letalo je sicer letelo bistveno počasneje, kot je bilo načrtovano, osebje pa je želelo prekiniti pristanek le nekaj sekund, preden se je zaletelo v zid, ki preprečuje, da bi morje poplavljalo po letališki stezi, poroča Reuters.

Z Boeingom 777 je letel samo 43 ur "Ima veliko izkušenj in v preteklosti je že letel v San Francisco z različnimi letali, med njimi je bil tudi B747. Pomagal pa mu je pilot, ki je imel veliko več izkušenj s 777," je še dejala tiskovna predstavnica letalske družbe. Lee Kang je v Asiani začel delati kot pripravnik leta 1994 in ima za sabo več kot 9700 ur letenja, vendar pa samo 43 ur z Boeingom 777. Kopilot Lee Jeong, ki ima za sabo več kot 3200 ur z Boeingom 777, je Kangu pomagal pri pristajanju.

Predsednica ameriškega Nacionalnega odbora za varnost v prometu (NTSB) Deborah Hersman je dejala, da je še prezgodaj, da bi bilo jasno, ali je napako storil pilot ali je šlo za mehansko okvaro. Po poročanju Reutersa pa je dejala, da z letalom ni bilo nič narobe do sedem sekund pred trkom, ko je osebje poskušalo zvišati hitrost, da bi se dvignili nazaj v zrak.

Leteli so prenizko Eden izmed očividcev je za Reuters povedal, da so bili veliko prenizko, ko so se približevali letališki stezi, zato so trčili ob tla, še preden se je steza sploh začela. Ob trku se je odlomil del repa, s tem pa se je najverjetneje poškodovala tudi oprema za pristajanje. Direktor letalske družbe Yoon Young Doo je povedal, da ne verjame, da je za nesrečo odgovorna mehanska napaka, vendar hkrati ni pojasnil, kaj je po njegovem vzrok za nesrečo.

Boeing 777 Asiane na poti iz Šanghaja na Kitajskem preko Seula v Južni Koreji v ZDA s 307 ljudmi na krovu je treščil na pristajalno stezo v San Franciscu in zagorel. Nesrečo je po dosedanjih podatkih preživelo 305 ljudi, čeprav so mnogi še vedno v bolnišnicah v kritičnem stanju. Umrli sta dve 16-letni kitajski potnici, eno od njiju pa je najverjetneje ubilo reševalno vozilo na pristajalni stezi.

Nemogoče tudi razmere na letališču Nemški tednik Spiegel na spletni strani poroča, da je za številne pilote polet v San Franciscu postal grozljiv, saj pomembni varnostni sistemi za pristajanje zaradi obnovitvenih del že več tednov ne delujejo. Poleg sistema za usmerjanje pristanka, nista na voljo še dva sistema - Papi (Precision Approch Path Indicator) in navigacijske luči za približevanje, ki pilotu pomagajo, da najde pravilni kot med približevanjem letališču.

"Stabiliziran pristanek v San Franciscu je komajda še mogoč. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo kaj zgodilo," je dejal pilot letala neimenovane nemške letalske družbe, ki v omenjenem ameriškem mestu pogosto pristaja.

Ne spreglejte