Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2016,
18.25

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

papež Frančišek Vladimir Putin

Petek, 12. 2. 2016, 18.25

3 mesece, 1 teden

Patriarh Kiril, razsipno nasprotje papeža Frančiška (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Ruski patriarh ima zasebno letalo, vilo v Švici in več luksuznih nepremičnin v Rusiji.

Srečanje papeža Frančiška in patriarha Kirila na Kubu je zgodovinsko. Je pa tudi srečanje dveh popolnoma drugačnih cerkvenih voditeljev. Medtem ko je papež Frančišek poosebljena skromnost in ljudskost, patriarha Kirila opisujejo kot razsipnega političnega igralca in tesnega zaveznika Vladimirja Putina.

Osebno premoženje: štiri milijarde evrov V enem redkih intervjujev za sekularne medije je patriarh Kiril lani za agencijo Tass dejal, da nikakor ne bo sodil o življenjskem stilu papeža, tako kot je prepričan, da tudi papež ne bi komentiral patriarhovega življenja: "Spoštujem njegovo odločitev, da živi povezan s samostansko tradicijo, ki ga je izoblikovala."

Za patriarha Kirila bi težko trdili, da živi samostansko. Ne vozi se z avtobusom ali s fiatom tako kot Frančišek, temveč v koloni luksuznih avtomobilov. Ima zasebno letalo, vilo v Švici, ki jo je kupil, ker rad smuča, in še več dragocenih nepremičnih. Časopis Novaja gazeta je objavil podatek, da je bilo patriarhovo bogastvo, še preden je postal patriarh, vredno okoli štiri milijarde evrov.

Cigaretni metropolit Večino bogastva naj bi si pridobil s prodajo cigaret. Časopis Kommersant je namreč razkril, da je prav Kiril dosegel, da je imela ruska pravoslavna cerkev v devetdesetih privilegij uvoza brezcarinskih cigaret. Zato so ga poimenovali "cigaretni metropolit", ruska pravoslavna cerkev pa je vejala za največjega dobavitelja tujih cigaret v Rusiji.

Ocenjujejo, da je Kiril samo s tem zaslužil slabo milijardo in pol evrov.

V Sovjetski zvezi agent KGB Patriarh Kiril, z rojstnim imenom Vladimir Gundjajev, je v hierarhiji ruske cerkve že od leta 1969. V devetdesetih letih so ga obtoževali, da je v času Sovjetske zveze sodeloval s KGB in je znotraj ruske pravoslavne cerkve zastopal interese države. Njegovo obveščevalno ime naj bi bilo Mihail.

V cerkveni karieri je imel več škofovskih nazivov, dokler ni 6. decembra 2008, dan po smrti patriarha Aleksija II, zasedel patriarhovega prestola. Tri dni pozneje je med pogrebom svojega predhodnika omedlel.

Afera dragocena ura, ki je izginila Podatki o patriarhovem bogastvu v javnost prihajajo bolj v povezavi s škandali. Tako je nastal vihar, ko je na svoji uradni strani objavil fotografijo, na kateri se vidi, da nosi 25 tisoč evrov vredno uro znamke Breguet.

Kiril je zanikal, da bi imel uro, na uradni fotografiji je nenadoma izginila, a so sliko slabo retuširali in odsev dragocene ure je ostal viden na mizi.

Odškodnina za prašne knjige Istočasno je izbruhnila tudi afera zaprašeno stanovanje. Marca 2012 je sodišče odločilo, da mora nekdanji ruski minister za zdravstvo Jurij Ševčenko patriarhu Kirilu plačati pol milijona odškodnine, ker je zaradi obnove stanovanj, predvsem zaradi prahu, nastala škoda v patriarhovem stanovanju.

Seveda ne gre kar za neko stanovanje, temveč za luksuzno stanovanje v znani moskovski Hiši na nabrežju, ki je v lastni Vladimir Gundjajeva, v njem pa biva Lidija Leonova. Njo opisujejo kot Kirilovo "sestro", "dobro prijateljico" oziroma kar "ženo". Kiril in Leonova, hčerka kuharja leningrajskega mestnega odbora sovjetske komunistične partije, že 30 let gojita toplo prijateljstvo. V ruskih medijih je tožba naletela na veliko posmeha, še posebej zato, ker naj bi bila odškodnina tako velika zaradi škode, ki jo je prah naredil na dragoceni zbirki knjig patriarha Kirila.

Putin je božje čudo Če papež Frančišek govori o siromašnih, pomoči, usmiljenju, patriarh Kiril raje pridiga o tem, da morajo Rusi rešiti svojo dušo. Po njegovem mnenju je največja grožnja ruski duši homoseksualnost, proti kateri vodi pravo križarsko vojno. Lani je celo izjavil, da zahodnjaki zato bežijo v vrste borcev Islamistične države, da bi ubežali "brezbožni zahodni civilizaciji, ki slavi parade ponosa".

Kiril velja za dobrega prijatelja Vladimirja Putina. Leta 2012, ko je Putin kandidiral za predsednika, je patriarh izjavil, da je bilo "zadnjih 12 let Putinove vlade božje čudo".

Ne spreglejte