Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 3. 2012,
16.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

dan neodvisnosti demonstracije

Nedelja, 25. 3. 2012, 16.51

8 let

Parado ob prazniku v Atenah nadzorovalo na tisoče policistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Atenah je ob 191. obletnici neodvisnosti države od turške oblasti potekala vojaška parada, ki jo je nadzorovalo okoli 6000 policistov.

Precedenčno strogi varnostni ukrepi so bili posledica strahu oblasti pred proti varčevanju naravnanimi protesti. Število policistov je bilo glede na minula leta močno povečano tudi v Solunu in drugih mestih.

Dostop do dogajanja dovoljen le tistim s posebnim vabilom Prvič v zgodovini Grčije Grki v Atenah danes niso imeli dostopa do velikega dela paradne poti. Onemogočen jim je bil tudi dostop do parlamenta, od koder so vojaško parado spremljali politiki in uradniki. Policisti, med katerimi jih je bilo na stotine v zaščitnih oblekah, so ulice, ki vodijo do paradne poti, obkolili s kordonom. Dostop do dogajanja so omogočili le tistim s posebnim vabilom.

Pomaranče priljubljeno sredstvo demonstrantov Plodovi dreves, ki rastejo ob cestah, so bili v strahu, da jih bodo ljudje trgali in metali v sodelujoče na paradi, odstranjeni. Pomaranče, katerih madežev se ne da odstraniti, so namreč med nedavnimi protesti proti varčevalnim ukrepom postale priljubljeno sredstvo demonstrantov.

Medtem ko je grški predsednik Karolos Papulias v okviru slovesnosti polagal venec pred grobnico neznanemu vojaku in je vojaška godba izvajala državno himno, je skupina Grkov na robu atenskega trga Sintagma vzklikala: "Izdajalci!" Takoj so jih obkolili policisti in jih razgnali, tako da se je parada sklenila brez nadaljnjih incidentov.

Razočarani in jezni Grki Parade, s katero v Grčiji tradicionalno obeležijo grški upor zoper Otomansko cesarstvo leta 1821, se v tej državi običajno udeleži na tisoče ljudi, ki se namestijo ob glavnih ulicah prestolnice. Razpoloženje Grkov pa je trenutno zaradi novega svežnja varčevalnih ukrepov, s katerimi si je Grčija zagotovila drugi program mednarodne finančne pomoči, zelo slabo; Grki so razočarani in jezni. V zadnjih nekaj mesecih so skupine Grkov politike večkrat obmetavale ne le z žaljivkami, temveč tudi z jogurti in jajci.

Ne spreglejte