Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2016,
13.50

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

papež mir

Petek, 1. 1. 2016, 13.50

5 mesecev, 4 tedne

Papež pozval h končanju arogance mogočnih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ob svetovnem dnevu miru, ki ga praznujejo v Katoliški cerkvi, je papež Frančišek v poslanici z naslovom Premagaj brezbrižnost in osvoji mir pozval k nadaljevanju prizadevanj za mir.

Papež je pozval h končanju arogance mogočnih, ki šibke poriva na obrobje družbe, ter h končanju lažne nevtralnosti v konfliktih, lakote in preganjanja, ki povzroča včasih smrtonosen eksodus beguncev.

Ob začetku novega leta je Frančišek poudaril potrebo po trem, da "si dovolimo, da se na novo rodimo, da premagamo brezbrižnost, ki preprečuje solidarnost, ter da pustimo za seboj lažno nevtralnost, ki preprečuje, da si delimo". Priporočil je sodelovanje, ki bi zgradilo "bolj pravičen in bratski svet, svet, v katerem lahko vsaka oseba in bitje živi v miru".

"Kako dolgo bo še zlo sejalo sovraštvo?" "Včasih se sprašujemo, kako lahko človeška nepravičnost vztraja v nezmanjšanem obsegu in da aroganca mogočnih še naprej ponižuje šibke, jih odriva na najbolj bedno obrobje našega sveta. Sprašujemo se, kako dolgo bo zlo na svetu še sejalo nasilje in sovraštvo ter želo nedolžne žrtve," je dodal poglavar Rimskokatoliške cerkve.

Dve od oblik brezbrižnosti sta po navedbah papeža brezbrižnost do bližnjega in brezbrižnost do Boga. Obe brezbrižnosti lahko po njegovih navedbah "preideta v pasivnost in neangažiranost, ki ohranjata krivice in hudo družbeno neravnovesje, kar lahko ob danem trenutku pripelje do konfliktov".

Poziv k solidarnosti Zato je papež pozval k spreobrnitvi srca, še posebej k solidarnosti. "Solidarnost je trdna in trajna odločitev, da se bomo zavzemali za skupno dobro, za dobro vseh in vsakogar, kajti dejansko smo vsi odgovorni za vse," je zapisal. Dodal je, da je tako razumljena solidarnost tudi "najboljši odgovor na zoženje zavesti o ranah današnjega časa".

Svetovni dan miru tokrat poteka že 49. Gre za pobudo papeža Pavla VI., obhaja pa se vsako leto 1. januarja. Poslanico, ki jo papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, Vatikan pošlje na ministrstva za zunanje zadeve po vsem svetu.

Ne spreglejte