SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež katoličanom: Ni treba, da se množite kot zajci

4

termometer

Papež Frančišek je vernike pozval k odgovornemu načrtovanju družine in ob tem postregel z odmevno izjavo. Dejal je namreč, da se od katoličanov ne pričakuje, da se bodo množili kot zajci.

"Nekateri verjamejo, da morajo biti kot zajci, če želijo biti dobri katoličani," je med sproščenim pogovorom z novinarji na letalu, s katerim se je vračal z enotedenske turneje po Aziji, dejal papež. Kot je dejal, obstaja veliko povsem naravnih in dovoljenih načinov, kako lahko nadzorujejo rojstva.

Ključno je odgovorno starševstvo Ob tem je pojasnil, da je pomembneje spoštovati načelo odgovornega starševstva,kar je eden od pomembnih naukov Cerkve. Pri tem po njegovih besedah ključno vlogo igra dialog, za kar so v Cerkvi na voljo skupine za zakonske pare ter svetovanja in predavanja strokovnjakov in duhovnikov.

Obenem je papež branil stališče Katoliške cerkve, ki nasprotuje umetnim metodam preprečevanja nosečnosti.

Bog nam je dal sredstva, da smo odgovorni Pojasnil je, da je nedavno v cerkvi okaral žensko, ki mu je zaupala, da pričakuje osmega otroka, potem ko jih je sedem rodila s carskim rezom. "Želite za seboj pustiti sedem sirot?" je Frančišek vprašal žensko, novinarjem pa dejal, da je to po njegovem izzivanje Boga. "Ženska mi je rekla, da verjame v Boga, vendar pa menim, da nam je Bog dal sredstva, da smo odgovorni," je dejal.

Po njegovih besedah je ustvarjanje novega življenja del zakramenta svetega zakona, med obiskom na Filipinih pa je odločno zagovarjal stališče o nasprotovanju umetni kontracepciji. A kot je pojasnil novinarjem, sledenje naukom Cerkve ne pomeni, da bi katoličani morali imeti otroke enega za drugim.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin