Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 5. 2018,
15.17

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Natisni članek

Palestina Donald Trump

Sreda, 16. 5. 2018, 15.17

5 let, 11 mesecev

Palestinske oblasti odpoklicale veleposlanike iz štirih članic EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Palestina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Palestinske oblasti so zaradi sodelovanja na izraelski slovesnosti ob ponedeljkovem odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu odpoklicale svoje veleposlanike iz štirih članic Evropske unije - Avstrije, Madžarske, Češke in Romunije, je danes sporočilo zunanje ministrstvo palestinskih oblasti.

Predstavniki teh držav so se z ameriško delegacijo v nedeljo udeležili slovesnosti ob odprtju ameriškega veleposlaništva na izraelskem zunanjem ministrstvu.

Palestinske oblasti so poudarile, da gre za "hudo kršitev mednarodnega prava in resolucij ZN, ki potrjujejo, da je Jeruzalem okupiran od leta 1967, in državam prepovedujejo, da bi tja preselile svoja veleposlaništva". Dodali so, da so svoje veleposlanike poklicali na posvete o stališčih omenjenih članic EU, kot tudi njihove zavezanosti stališčem EU. EU namreč nasprotuje preselitvi ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem.
Novice V najbolj krvavem dnevu zadnjih let umrla tudi dojenčica #video

Po odločitvi Trumpa ustavile vse stike

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela, posledično pa tja iz Tel Aviva preseli veleposlaništvo, je razjezila Palestince, ki želijo v okviru rešitve dveh držav doseči, da bi bil Vzhodni Jeruzalem prestolnica Palestine.

Po Trumpovi odločitvi 6. decembra lani, da prizna Jeruzalem, so palestinske oblasti ustavile vse stike z ameriškimi predstavniki. Po preselitvi veleposlaništva pa je palestinski predsednik Mahmud Abas v torek odpoklical svojega najvišjega predstavnika v ZDA, vodjo pisarne Palestinske osvobodilne organizacije v Washingtonu Husama Zomlota.

Hamas: V nasilju v Gazi ubitih 50 članov

V nasilnih protestih v Gazi v ponedeljek in v torek je bilo med 62 ubitimi Palestinci 50 članov palestinskega gibanja Hamas, je danes sporočil predstavnik Hamasa v Gazi Salah al Bardavil. Okoli polovica skupno 117 Palestincev, ki jih je od konca marca ubila izraelska vojska, je bilo članov gibanja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih izraelske vojske se je v ponedeljek na območju Gaze okoli 40.000 Palestincev udeležilo demonstracij ob meji z Izraelom. Nasilni protestniki so proti vojakom in ograji na meji metali goreče predmete in eksplozivna sredstva, je sporočila vojska, ki je pojasnila, da je s streljanjem primerno odgovorila. Po podatkih palestinskih oblasti so ubili 60 ljudi, več kot 2800 pa jih je bilo ranjenih.

protest Izrael Gaza Jeruzalem | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izraelski tanki obstreljevali položaj Hamasa v Gazi

Izraelski tanki so danes streljali na vojaški položaj skrajnega palestinskega gibanja Hamas na severu območja Gaze, potem ko so na območju streljali na izraelske vojake. Žrtev v izmenjavi ognja vzhodno od kraja Džabalija ni bilo.

Vojska je sporočila, da je bil napad odgovor na streljanje na njihove vojake in da med njimi ni bilo žrtev. Tudi palestinski varnostni viri so potrdili, da žrtev ni bilo.

Turčija je po ponedeljkovem nasilju na palestinskih protestih na meji med Izraelom in Gazo, v katerem je bilo ubitih najmanj 60 Palestincev, več kot 2700 pa ranjenih, pozvala izraelskega generalnega konzula v Istanbulu, naj začasno zapusti državo, danes poročajo turški mediji.
Ne spreglejte