Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 13.34

8 let

Pahor skopo o delu mešane komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Premier Borut Pahor ni želel povedati podrobnosti o doseženem v pogovorih s Hrvaško, ki so privedli do odločitve Slovenije, da umakne zadržke na 31 poglavje v hrvaških pristopnih pogajanjih z EU.

Kot je ponovil, so bili dosežki prvega sestanka mešane komisije za odprta vprašanja tako dobri, da ni več razloga za zadržke. "Vzdušje je naklonjeno, iščejo se rešitve, nagajanja ni" "Z mandatom kolegice Kosorjeva lahko povem, da so nas rezultati začetka dela mešane komisije prijetno presenetili", nismo pričakovali, da bosta obe strani s prizadevanji dosegli toliko rezultatov že na začetku, "vzdušje je naklonjeno, iščejo se rešitve, nagajanja ni", je dejal premier po seji vlade, potem ko je umik zadržka prvič napovedal v sredo po neformalnem srečanju s hrvaško premierko Jadranko Kosor v Zagrebu.

Mešana komisija bo rešila vsa vprašanja, razen vprašanja Ljubljanske banke To ju s Kosorjevo "ohrabruje, da bo mešana diplomatska komisija rešila praktično vsa ostala vprašanja med državama", razen dolga varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke, "ker je to stvar Basla dva", torej pogajanj v okviru Banke za mednarodne poravnave v Baslu, kot to določa sporazum o nasledstvu.

Državi imata "domačo nalogo" pri rešitvi hrvaškega pristopnega poglavja 4 Glede tega vprašanja bi po njegovih besedah sicer znalo biti še nekaj problemov v hrvaškem pristopnem poglavju 4 o prostem pretoku kapitala, bosta pa s Kosorjevo tudi za to skušala najti rešitev, pri čemer ima "domačo nalogo" tudi Hrvaška.

Obe vladi bosta presenetili javnost s sprejetim poročilom komisije V ozračju "dobrega prijateljstva in zavezništva" je mešana komisija začela reševati vprašanja, ki so se zdela nerešljiva, je ponovil premier. Kot je dejal, rešitve sicer pozna, a o njih ne bo govoril zaradi dogovora s Kosorjevo, da o rezultatih dela mešane komisije ne bodo govorili "sproti", ker želita obe vladi po koncu dela komisije njeno poročilo obravnavati in sprejeti, nato pa bosta "presenetili obe javnosti s tem, da smo v relativno kratkem času rešili relativno veliko zelo težkih vprašanj".

Dogovor na "kranjskogorskem" srečanju Za oblikovanje mešane komisije na ravni vlad sta se Pahor in Kosorjeva dogovorila na januarskem srečanju v Kranjski Gori. Naloga komisije naj bi bil po sklenitvi arbitražnega sporazuma novembra lani - z njim naj bi državi dokončno rešili vprašanje meje - strokovni pregled še ostalih odprtih vprašanj med državama in predlaganje rešitev. Nato naj bi na ravni ministrstev ter predsednikov vlad skušali ta odprta vprašanja dokončno urediti.

Komisija naj bi se prvič sestala v začetku tega tedna. Po poročanju Radia Slovenije slovenskemu delu komisije predseduje Iztok Mirošič z zunanjega ministrstva, vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za evropske zadeve in politično bilateralo, hrvaškemu pa Davor Božinović, državni sekretar na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

Ne spreglejte