Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2013,
19.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor papež

Torek, 19. 3. 2013, 19.37

8 let

Pahor se je srečal z novim papežem in s številnimi svetovnimi voditelji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike se je ob robu umestitve novega papeža v Vatikanu srečal s številnimi svetovnimi državniki. Med drugim je govoril tudi z ameriškim podpredsednikom.

Ob koncu slovesnosti se je udeležil sprejema za vodje delegacij v baziliki sv. Petra. Ob tej priložnosti se je tudi rokoval z novim papežem.

Slovenski predsednik Borut Pahor je imel ob robu inavguracije tudi več srečanj s tujimi državniki. Kot je objavil na Facebooku, se je srečal s podpredsednikom ZDA Josephom Bidenom. Na kratko sta govorila o krepitvi bilateralnih odnosov med državama in dvigu transatlantskih odnosov na višjo raven. Izmenjala sta tudi mnenja o razvoju dogodkov na Zahodnem Balkanu, so sporočili iz urada predsednika.

Pahor se je srečal tudi z brazilsko predsednico Dilmo Rousseff, s katero sta govorila o možnostih bolj poglobljenega sodelovanja med Slovenijo in Brazilijo, možnostih izmenjave študentskih programov med univerzami v obeh državah, izmenjavi študentov ter uradnem priznavanju univerzitetnih diplom. Brazilska predsednica je obljubila podporo pri čimprejšnji sklenitvi sporazuma o izogibanju dvojnemu obdavčevanju.

Ob robu obiska v Vatikanu se je predsednik sestal še s kardinalom Obrillom y Castillom, nekdanjim nuncijem Svetega sedeža v Sloveniji. Kardinal Castillo je predsedniku prenesel pozdrave novega papeža Frančiška in dobre želje za Slovenijo, so sporočili iz predsednikovega urada.

Dvostranska in več kratkih srečanj Pahor je obisk zaključil z bilateralnim srečanjem z generalnim guvernerjem Kanade Davidom Johnstonom. Govorila sta predvsem o poglobitvi gospodarskega sodelovanja, ki je bilo lani v porastu, vendar ostaja še veliko neizkoriščenih gospodarskih potencialov. Kanadski guverner je izrazil interes za neposredne investicije v Slovenji.

Ob robu inavguracije je imel predsednik republike tudi več krajših srečanj, med drugim s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, predsednikom Avstrije Heinzom Fischerjem, avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom, nemško kanclerko Angelo Merkel, kosovskim premierom Hashimom Thacijem, predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, premierom Luksemburga Jeanom-Claudeom Junckerjem, predsednikom Hrvaške Ivom Josipovićem, srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem ter s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem.

Ne spreglejte