Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2013,
15.31

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mohamed Mursi Egipt vojska

Sreda, 3. 7. 2013, 15.31

4 leta, 10 mesecev

Padla Mursijeva vlada, množice slavijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ultimat, ki ga je egiptovska vojska postavila predsedniku, se je iztekel. Vojska je prevzela oblast in odstavila zdajšnjega predsednika Mohameda Mursija.

Ulice v Egiptu so preplavila oklepna vozila, ki so sprožila zmedo med državljani, šele nato pa je sledilo pojasnilo egiptovske vojske. Poveljnik egiptovske vojske Abdel Fatah Al Sisi je povedal, da je vojska ocenila, da egiptovsko ljudstvo kliče na pomoč. Pri tem je poudaril, da je nadzirala in spremljala politično krizo v Egiptu, zato se je sestala s ključnimi političnimi in socialnimi osebnostmi, pri čemer so se strinjali o novem načrtu za Egipt.

Med drugim na napovedali predčasne predsedniške in parlamentarne volitve, suspendirali novo ustavo ter za predsednika določili egiptovskega vrhovnega sodnika Adlija Mansourja, ki bo državo vodil do izvolitve novega predsednika. Ob tej razglasitvi je množica, ki se je zbrala na osrednjem trgu Tahrir v Kairu, podivjala in proslavljala svojo zmago. Nebo nad Tahrirom je razsvetlil ognjemet.

Al Jazeera je sicer sprva poročala, da so na egiptovskih ulicah opazili tanke, vendar je šlo pravzaprav za oklepne transporterje z močno oboroženimi vojaki. Oklepna vozila so obkolila območja, kjer so zbrani privrženci egiptovskega predsednika Mohameda Mursija. Kljub temu pa vojska še vedno ni podala nikakršne izjave o tem, kakšne bodo posledice nespoštovanja ultimata, zato v Kairu prevladuje zmeda. O oklepnih vozilih poročajo tudi iz mesta Nasr.

Medtem pa so zaradi dogajanja v Egiptu zaskrbljeni tudi drugod po svetu. Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki je namreč dejala, da so ZDA močno zaskrbljene nad dogajanjem v Egiptu in da mora "Mursi storiti več, da bi bil bolj odziven na zahteve egiptovskega ljudstva".

Mursi ni želel odstopiti Egiptovska vojska je namreč predsedniku Mohamedu Mursiju dala 48-urni ultimat, pri tem pa dejala, da se mora z opozicijo dogovoriti o rešitvi politične krize, sicer bo posredovala. Mursi je sicer ultimat že zavrnil in trdi, da je legitimni vodja Egipta in da ne bo prisiljen k odstopu. V televizijskem govoru je sicer poudaril, da bi dal svoje življenje za Egipt, krivdo za proteste pa je pripisal korupciji, ki izvira že iz časa, ko je bil na oblasti prejšnji egiptovski predsednik Hosni Mubarak.

Predlagal oblikovanje koalicijske vlade konsenza Tik pred iztekom ultimata je znova pozval k nacionalnemu dialogu, hkrati pa povedal, da ne bo odstopil. Po njegovem mnenju bi namreč morala biti vladna koalicija del rešitve, ob tem pa je predlagal oblikovanje "koalicijske vlade konsenza", ki bi bedela nad izvedbo parlamentarnih volitev. Egiptovsko predsedstvo je predlog objavilo na Facebooku po izteku roka za izpolnitev ultimata, ki ga je Mursiju postavila vojska.

Po Mursijevih besedah obstaja "jasen načrt, ki temelji na ustavni legitimnosti in vključuje oblikovanje začasne koalicijske vlade". S pomočjo nacionalnega dialoga oblikovana vlada bi državo vodila v obdobju "do izvedbe parlamentarnih volitev v nekaj mesecih", njenega predsednika pa bi izbrali z dogovorom vseh političnih strani. Mursi je poleg tega predlagal oblikovanju neodvisnega odbora, ki bi pripravil popravke sporne ustave. Vztrajal pa je, da namerava še naprej ostati na predsedniškem položaju.

Vojska se je sestala z opozicijo in vodjami protestov Egiptovska vojska je namreč predsedniku Mohamedu Mursiju dala 48-urni ultimat, pri tem pa dejala, da mora doseči dogovor z opozicijo o rešitvi politične krize, sicer bo posredovala. Vojska se je sestala s predstavniki vlade in vodjami protestov. Tako naj bi se poveljnik egiptovske vojske Abdel Fatah Al Sisi med drugimi sestal tudi z opozicijskim voditeljem Mohamedom El Baradejem, voditelji sunitskih muslimanov in koptskih kristjanov ter predstavniki Muslimanske bratovščine.

Ne spreglejte