Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 8. 2012,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 12.19

8 let

Oskrunili argentinsko pokopališče na Falklandskih otokih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nepridipravi so oskrunili argentinsko pokopališče na Falklandskih otokih, svojci umrlih pa so za dejanje že obtožili Britance.

V 80. letih prejšnjega stoletja so Argentinci zavzeli Falklandske otoke, čemur so odločno nasprotovali Britanci, ki so sicer v dvomesečni vojni zmagali, ko se je Argentina predala. Odnosi med Argentino in Veliko Britanijo so trenutno na majavih tleh, še toliko bolj, ko so svojci umrlih obtožili Britance, da so krivi za razdejanje argentinskega pokopališča na otokih.

Otoška vlada je že obsodila ta dogodek, policija pa že raziskuje, kdo je odgovoren za uničenje stekla, ki varuje kip device Marije. "Jasno, da obsojamo takšno dejanje in močno obžalujemo, da je do tega sploh prišlo. Kdor bi karkoli vedel o storilcih, naj sporoči na najbližjo policijsko postajo," je povedal Dick Sawle, predstavnik otoške vlade.

Svojci umrlih obtožujejo Britance

Dogodek pa je močno vznemiril svojce umrlih, saj so svoje ogorčenje opisali v pismu argentinskemu zunanjemu ministru Héctorju Timermanu in britanskemu veleposlaniku v Argentini Johnu Freemanu ter od njiju zahtevali izčrpno preiskavo. "Prepričani smo, da je dogodek dokaz čedalje večje sovražnosti nekaterih britanskih sektorjev, ki dominirajo na otoku. Ne bomo odnehali, dokler ta dogodek ne bo pojasnjen," so zapisali v skupni izjavi.

Argentinec Sebastian Socodo, ki skrbi za pokopališče, kjer je pokopanih 237 Argentincev, je prepričan, da se je napad zgodil pred enim ali dvema tednoma. "Razbili so samo steklo, vendar ne vem, s čim ali kako," je povedal.

Argentinci objavili sporen posnetek, ki je bil posnet na Falklandskih otokih

Nekateri so sicer prepričani, da je bila oskrunitev pokopališča povezana z videoposnetkom, ki ga je maja objavila argentinska vlada in v katerem se argentinski hokejski igralec Fernando Zylberberg pripravlja na olimpijske igre prav na Falklandskih otokih. Pri videoposnetku je sporen ravno konec, saj se konča z besedami: "Če želimo tekmovati na britanskih tleh, moramo vaditi na argentinskih tleh."

V falklandski vojni je sicer umrlo 649 argentinskih in 255 britanskih vojakov. Čeprav je Argentina izgubila vojno, se še ni odpovedala svoji pravici do ozemlja, hkrati pa je obtožila Veliko Britanijo neupoštevanja resolucije ZN, ki spodbuja pogovore o neodvisnosti otokov.

Ne spreglejte