Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 10. 2012,
14.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ameriške volitve

Ponedeljek, 29. 10. 2012, 14.56

8 let

Od Abigail Adams do Hillary Clinton – vpliv ameriških prvih dam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vsaka prva dama je za sabo pustila pečat, ki se je Američanom za vedno vtisnil v spomin. Katere pa so tiste prve dame, ki so s svojo karizmatičnostjo in odločanjem izstopale?

Ameriške predsedniške volitve se približujejo s svetlobno hitrostjo, volitve pa bodo odločile o tem, ali bo predsedniški stolček spet zasedel Barack Obama ali ga bo zamenjal njegov republikanski nasprotnik Mitt Romney. Glede na to, kateri izmed njiju bo izvoljen, pa bo odvisno tudi to, katera od njunih dveh žena bo imela vlogo prve dame. Michelle Obama se je že izkazala v tej vlogi, saj jo številni opisujejo kot visoko izobraženo žensko, hkrati pa kot vdano mati in ženo, ki spremlja moževo predsednikovanje in tudi njuno družinsko življenje. V preteklosti pa so nekatere prve dame izstopale, predvsem tiste, ki so imele v ameriški politiki, družbi ali obojem, pomembno vlogo.

Že Abigail Adams se je zavzemala za šolanje tako moških kot žensk Prva takšna je bila Abigail Adams, sicer žena drugega predsednika Johna Adamsa, ki si je na vso moč prizadevala za enakovredno šolanje obeh spolov in za osvoboditev afroameriških sužnjev. Leta 1776 je celo naslovila odprto pismo na svojega moža, ki je bil v tistem času član kongresa. "V novem kodeksu zakonov ne pozabi na dame, hkrati pa bodi do njih bolj radodaren in ustrežljiv kot tvoji predhodniki," mu je zapisala.

Edith Wilson je dobila vzdevek skrivni predsednik Prva predsednikova žena, za katero je veljalo, da dejansko vodi državo, je bila Edith Wilson, sicer druga žena 28. predsednika Woodrowa Wilsona. Edith je vzdevek skrivni predsednik dobila, ko je po moževi kapi neformalno prevzela njegov predsedniški položaj. "Bila je edina posrednica med svojim možem in njegovim kabinetov, od katerega je zahtevala, da nanjo naslovijo vse pomembnejše zadeve, pisma, korespondenco, vprašanja ali prošnje," so prepričani v nacionalni knjižnici prvih dam.

Če je bila prepričana, da neka zadeva ni dovolj pomembna, je ni posredovala svojemu možu, za to pa so jo številni kritizirali. Wilsonova pa je bila tudi odgovorna za razrešitev ključnega osebja, med njimi tudi državnega sekretarja Roberta Lansinga, kljub temu pa še zdaj ni čisto znano, koliko moči je pravzaprav imela Edith Wilson.

Eleanor Roosevelt prva predsednica Komisije za človekove pravice Omembe vredna je tudi Eleanor Roosevelt, ki je ena bolj vplivnih prvih dam, saj je bila prva predsednikova žena, ki je svoj položaj uporabila za promoviranje tistih vprašanj, ki so se ji zdela pomembna. Svojemu možu Franklinu Rooseveltu, ki je bil večino svojega predsednikovanja priklenjen na stol, pa je pomagala tako, da je svet pripeljala k njemu, če ga je njegova bolezen omejevala. Eleanor pa je bila hkrati oči in ušesa njegovega predsednikovanja, vendar pa je šele po koncu moževega predsednikovanja pustila svoj neizbrisen pečat. Sodelovala je v prvi komisiji za človekove pravice Združenih narodov (ZN), v kateri je zavzela položaj predsednice komisije, ki je oblikovala prvi osnutek Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah. Večino svojega življenja pa se je zavzemala za civilne pravice vseh državljanov in pravice žensk.

Jacqueline Kennedy – modna ikona in ljubljenka Američanov Ko je mesto prve dame zavzela Jacqueline Kennedy, je prva dama Amerike dobila prav poseben pomen. Jacqueline, pozneje bolj znano kot Jackie O, je množica oboževala zaradi njenega sloga oblačenja, saj je nosila oblačila znanih modnih oblikovalcev, hkrati pa je imela prefinjen okus, kar se je pokazalo tudi, ko je obnovila Belo hišo, obenem pa je bila prva, ki je v Belo hišo povabila tudi predstavnike sedme sile. Jacqueline pa je tudi zaslužna za to, da se je v osredje pogovorov zavihtela tudi umetnost, zato je v Beli hiši gostila znane glasbenike, pisatelje in umetnike.

Betty Ford je svojo odvisnost uporabila za ustanovitev rehabilitacijske klinike V spominu mnogih Američanov pa bo ostala tudi Betty Ford, nekoč obetavna plesalka, sicer pa žena 38. predsednika Geralda Forda, saj je javno spregovorila o raku na dojki, in sicer v času, ko se o resnejših boleznih ni razpravljalo v javnosti. Potem ko je razkrila, da je imela mastektomijo, se je o raku na dojki veliko več govorilo, hkrati pa je spodbudila tudi druge ženske k samopregledovanju. S svojo odprtostjo pa se je prikupila Američanom, odkrito pa je spregovorila tudi o svoji odvisnosti od alkohola in bolečinskih tablet. Ko je premagala svojo odvisnost, je ustanovila kliniko za odvajanje odvisnosti Betty Ford Center, ki je še danes cenjena rehabilitacijska klinika.

Hillary Clinton – prva dama z močno osebnostjo Med zadnjimi prvimi damami pa velja omeniti tudi Hillary Clinton, ki je sicer še pred prevzemom položaja prve dame veljala za pomembno politično figuro kot tudi izvrstno odvetnico. Ko je bila v Beli hiši, je svoj novi položaj dobro izkoristila, saj je bila pobudnica številnih iniciativ, predvsem Clintonovega predloga o zdravstvu. Clintonova pa je hkrati prva, ki je kandidirala za senatorko in bila za to izvoljena, nato pa kandidirala tudi za predsednico, vendar neuspešno. Zdajšnji predsednik Barack Obama pa ji je ponudil mesto ministrice za zunanje zadeve.

Ne spreglejte