Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2015,
9.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

begunci vlak protest

Petek, 4. 9. 2015, 9.35

8 let

Obupani begunci krenili peš proti Avstriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z železniške postaje Keleti v Budimpešti se je danes več sto beguncev, ki so več dni čakali na vlake proti Zahodu, peš odpravilo proti Avstriji.

Begunci so z vsem svojim premoženjem hodili skozi središče madžarske prestolnice in ob tem vzklikali: "Avstrija, Avstrija". V koloni beguncev so tudi družine z majhnimi otroki. "Če potujemo v majhnih skupinah, nas policija lahko aretira, a skupaj smo močni," je po navedbah dpa poudaril mladenič iz sirskega Alepa.

Policija proti koloni beguncev za zdaj ni posredovala.

Prebežniki so se na pot proti 175 kilometrov oddaljeni meji z Avstrijo peš odpravili po tem, ko so na postaji več dni čakali na vlake. Na postaji Keleti in njeni okolici je sicer po navedbah medijev v zadnjih dneh na pot na Zahod čakalo med 2000 in 3000 beguncev.

Skupina približno 300 beguncev, ki so bili med čakajočimi na postaji Bicske, ki leži 40 kilometrov zahodno od Budimpešte, se je nato danes, podobno kot begunci iz Budimpešte, peš odpravila proti Avstriji. Še približno 50 se jih je napotilo nazaj proti Budimpešti. Več deset naj bi jih medtem še vedno čakalo na vlakih.

Iz begunskega centra pobegnilo okoli 300 migrantov Medtem je okoli 300 migrantov pobegnilo iz madžarskega begunskega centra v bližini kraja Roszke na meji s Srbijo. Madžarska je po pobegu zaprla mejni prehod Rozske, je sporočila policija.

"Glede na podatke policije se je okoli 300 migrantov ob 11.30 po krajevnem času v dveh skupinah prebilo skozi ograjo migracijske zbirne točke pri Roszkeju in zbežalo proti avtocesti M5. Policija je sprejela potrebne ukrepe za njihovo prijetje," so v izjavi potrdile oblasti.

Madžarska policija je sporočila še, da je v državo v zadnjih 24 urah prišlo več kot 3000 novih beguncev. V tem času so prijeli tudi enajst tihotapcev ljudi.

Združeni narodi in Unicef pozivajo Evropo naj vendarle ukrepa Visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres je danes pozval Evropsko unijo, naj v okviru programa za prerazporeditev sprejme do 200.000 beguncev.

K ukrepanju je pozval tudi izvršni direktor Unicefa Anthony Lake. "Otroci begunci si usode niso izbrali sami, saj na razvoj dogodkov niso imeli vpliva. Ti otroci so upravičeni do posebne zaščite, kar je njihova pravica," je menil. Po njegovih besedah je v prvi polovici letošnjega leta za azil v Evropi zaprosilo več kot 106.000 otrok.

Ne spreglejte