SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obama z Medvedjevom o nepravilnostih na volitvah v Rusiji

1

termometer

Ameriški predsednik Barack Obama je v telefonskem pogovoru z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom izrazil zaskrbljenost zaradi obtožb na račun izvedbe parlamentarnih volitev v Rusiji 4. decembra.

Pozdravil pa je pripravljenost Medvedjeva za temeljito preiskavo očitanih nepravilnosti.

Kot so sporočili iz Bele hiše, je Obama v telefonskem pogovoru Medvedjevu čestital ob vstopu Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Po besedah ameriškega predsednika je rusko članstvo v tej organizaciji tudi rezultat novega odnosa med Rusijo in ZDA, ki je bil vzpostavljen v času predsedovanja Medvedjeva.

Obama grajal in pohvalil ruske oblasti Pogovor je Obama izkoristil tudi za grajo Moskve zaradi očitanih nepravilnosti na parlamentarnih volitvah. Hkrati pa je ruske oblasti pohvalil, ker so dovolile množične demonstracije, ki so se po volitvah zgodile v številnih ruskih mestih. Po mnenju ameriškega predsednika gre za "izraz civilne družbe".

Medvedjev: Ocena naših volitev je s strani ZDA za nas brez pomena Medvedjev je sicer kritike zavrnil. "Ameriškemu predsedniku Baracku Obami sem bil v telefonskem pogovoru prisiljen povedati, da je ocena naših volitev s strani ZDA za nas brez pomena," je dejal. Rusija je po besedah predsednika Medvedjeva sicer odprta za konstruktivno kritiko. A "takšni komentarji iz časa hladne vojne" niso sprejemljivi, je bil oster.

Rusija bo še vedno krepila diplomatske odnose z ZDA Kot je dodal, Rusija ostaja zavezana krepitvi diplomatskih odnosov z ZDA, a bo vseeno sledila svojim nacionalnim interesom. Izpostavil je ameriške načrte za gradnjo protiraketnega ščita v Evropi, ki jim Moskva še naprej nasprotuje. "Če nas ne boste poslušali, bomo odgovorili," je dejal.

"Volilne oblasti niso bile dovolj neodvisne" Med parlamentarnimi volitvami v Rusiji, na katerih je zmagala vladajoča Enotna Rusija, so mednarodni opazovalci zabeležili številne nepravilnosti, vključno s prevelikim številom glasovnic glede na število volilnih upravičencev. "Volilna tekma se je nagibala v prid vladajoči stranki, volilne oblasti niso bile dovolj neodvisne, večina medijev je bila pristranska, državne oblasti pa so se neprimerno vmešavale v volitve na različnih ravneh," so poudarili opazovalci.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin