Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 1. 2009,
12.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 13. 1. 2009, 12.50

8 let, 5 mesecev

Obama soglaša s povečanjem sil v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Barack Obama soglaša z načrti Pentagona, da v Afganistan pošljejo dodatnih 30.000 ameriških vojakov, da bi tako dobili dodatni čas za oceno položaja v tej državi, danes poroča Washington Post.

S tem bi se število ameriških vojakov v Afganistanu s sedanjih 32.000 praktično podvojilo. Po navedbah ameriškega časnika, ki se sklicuje na visoke vire tako v Obamovi ekipi kot administraciji odhajajočega predsednika Georgea Busha, cilj povečanja števila ameriških vojakov v Afganistanu ni v krepitvi bojnih operacij, kot na primer v Iraku, ampak bolj v tem, da bi pridobili čas za razmislek in za razvoj nove ameriške strategije v tej državi.

Obama, ki bo položaj prevzel 20. januarja, je sicer že v predvolilni kampanji napovedal, da bo okrepil operacijo v Afganistanu in preusmeril težišče "vojne proti terorizmu" iz Bagdada v Kabul. Povečanje sil v Afganistanu je bilo zato pričakovano.

Strateškega načrta ni "Nimamo strateškega načrta. Nikoli ga nismo imeli," je za Washington Post dejal neimenovani ameriški vojaški poveljnik. Nove strategije za Afganistan sicer ni pričakovati pred aprilom, še navaja Washington Post.

Po načrtih Obame naj bi namreč celovit načrt predstavil na vrhu Nata aprila, nato pa zaveznike zaprosil za povečanje vojaškega in finančnega sodelovanja. Na ta način naj bi zaveznike preizkusili tudi, koliko dejansko podpirajo Obamo, je za Washington Post povedal neimenovan visoki predstavnik Pentagona.

V Afganistanu je trenutno med 60.000 do 70.000 tujih vojakov Približno tri četrtine jih je pod poveljstvom zveze Nato v okviru mednarodnih sil Isaf, drugi pa delujejo v okviru koalicijskih sil pod poveljstvom ZDA. Njihova naloga je predvsem zagotavljanje varnosti v državi in pri boju administraciji afganistanskega predsednika Hamida Karzaja s talibanskimi uporniki.

Ne spreglejte