Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 3. 2012,
7.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 31. 3. 2012, 7.33

8 let

Obama napovedal začetek novih sankcij proti Iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik Barack Obama je v petek sporočil, da bodo sankcije proti iranski centralni banki, ki so bile napovedane decembra lani, začeli uveljavljati že konec junija letos.

Ameriških sankcij bodo tako deležne tiste države, ki poslujejo z osrednjo iransko bančno institucijo.

Sankcije ne bodo veljale za EU in Japonsko Sankcije pomenijo prepoved poslovanja z ZDA za vse tiste banke, ki bodo še naprej trgovale z Iranom. Vendar ZDA, kot kaže, v svoji nameri ne bodo povsem dosledne. Tudi države, katerih banke ne bodo prenehale poslovati z iransko centralno banko, se bodo sankcijam namreč lahko izognile. State Department pa je že sporočil, da sankcije ne bodo veljale za EU in za Japonsko, ki sta izpolnila pogoj, to je "bistveno zmanjšanje poslovanja".

Ker Iran z nafto trguje preko centralne banke, bo prepoved poslovanja prizadela iranski izvoz, s čimer želijo ZDA prisiliti Iran v večjo odprtost kar zadeva iranski jedrski program. Zaostritev sankcij pa je lahko tudi sporočilo Izraelu, naj se ne prenagli z bombardiranjem iranskih jedrskih objektov in naj počaka na učinek sankcij.

V zadnjih mesecih je iranski izvoz nafte že tako padel v povprečju za 300.000 sodčkov na dan, država pa se sooča s povišano inflacijo. Zaostritev sankcij bi lahko povzročila med enim do dvema milijonoma sodčkov izpada nafte na dan na svetovnih trgih, kar bi lahko še povišalo cene črnega zlata, pred dodatnimi težavami pred novembrskimi splošnimi volitvami pa bi se utegnil znajti tudi Obama.

Vendar so po besedah Obame druge svetovne proizvajalke nafte na čelu s Savdsko Arabijo zagotovile, da bodo pokrile izpad, nafte trenutno ne primanjkuje, pa tudi ameriške zaloge so polne. Nekaj težav bi lahko bilo z zavezniškimi in drugimi državami, ki kupujejo veliko iranske nafte, med njimi so to Južna Koreja, Kitajska in Indija.

Julija začne veljati tudi evropski embargo Washington se bo moral do konca junija odločiti ali bo popustil z ugotovitvijo, da so zmanjšale nakupe nafte iz Irana, ali pa sprožil sankcije. Julija začne veljati tudi evropski embargo na iransko nafto, kar bi lahko vplivalo na to, da bi Iran resneje pristopil k pogajanjem o svojem jedrskem programu.

Clintonova: Pogajanja se bodo nadaljevala 13. aprila v Carigradu Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je danes med obiskom v Rijadu potrdila, da se bodo pogajanja z Iranom nadaljevala 13. aprila v Carigradu. Gre za pogovore med Iranom in peterico stalnih članic Varnostnega sveta ZN ter Nemčijo glede njegovega jedrskega programa, ki so prekinjeni od januarja lani.

Carigrad je srečanje ZDA, Velike Britanije, Francije, Rusije, Kitajske in Nemčije s Teheranom že gostil pred 14 meseci. Vendar pa pogovori po dveh dneh niso prinesli preboja. Iran vztraja, da je njegov jedrski program izključno miroljubne narave, medtem ko se zahodne države bojijo, da skuša Teheran pod krinko civilnega programa izdelati jedrsko orožje.

Ne spreglejte