SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obama: Najhujša kriza po drugi svetovni vojni

3

termometer

 | Foto:
Ameriški predsednik Barack Obama je trenutno finančno in gospodarsko krizo označil za najhujšo v času po drugi svetovni vojni.

Da bi zagotovili, "da se takšna kriza ne bo več ponovila", jo moramo rešiti skupaj, je Obama dejal po pogovorih z britanskim premierom Gordonom Brownom v Londonu. Obama je v London dopotoval na srečanje skupine G20. "Z izzivi se lahko spopademo le skupaj," je dejal ter pozval k sprejemu strožjih pravil za svetovni finančni sistem. Brown in Obama sta se jasno izrekla zoper protektionistične ukrepe v podporo domačim gospodarstvom.

Voditelji 20 gospodarsko najmočnejših držav na svetu se bodo sestali danes zvečer. Osrednja točka srečanja je reforma svetovnega finančnega sistema, v skupini pa med drugim vlada nesoglasje glede vprašanja, ali doslej sprejeti paketi konjunkturnih ukrepov zadoščajo, da bi hitro prebrodili težko krizo.

Med ZDA in Evropo ni spora Obama je zanikal, da bi med ZDA in Evropo prišlo do spora glede nekaterih programov pomoči v boju zoper krizo. Vse pomembnejše industrijsko razvite države so pripravile ukrepe, je pohvalil prizadevanja partneric ter dodal, da pa v posameznih državah izhajajo iz različnih položajev.

Brown na svetovnem finančnem vrhu pričakuje težka pogajanja. Velika Britanija in ZDA sta odločeni, da se skupaj zoperstavita gospodarski krizi, ki "je brez primere", je dejal po srečanju z Obamo. Gre za globalno krizo, na katero je treba odgovoriti globalno, je poudaril.

Dogovor o reformi svetovnega finančnega sistema Brown je poudaril odločenost voditeljev 20 industrijsko najbolj razvitih držav (G20), da bodo v Londonu sprejeli dogovor o reformi svetovnega finančnega sistema. "Še nikoli ni bilo takšnega mednarodnega sodelovanja," je dejal. Tako Obama kot Brown sta se zavzela za obsežen nadzor svetovnega finančnega sistema. "Brez nadzora si gospodarstvo ne bo opomoglo," je dejal Brown.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin