Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 9. 2015,
21.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vladimir Putin Barack Obama Sirija Bašar al Asad

Petek, 25. 9. 2015, 21.57

8 let

O čem se bosta pogovarjala Obama in Putin?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški in ruski predsednik bosta razpravljala o rešitvi za Sirijo.

V ponedeljek se bo začela generalna skupščina Združenih narodov, ki ji bodo prisostvovali številni državniki, tudi ruski in ameriški predsednik. In nekaj dni pred tem dogodkom so v Washingtonu potrdili, da se bosta Vladimir Putin in Barack Obama srečala na ločenem sestanku. Za to naj bi zaprosili Rusi, Bela hiša pa naj bi v srečanje privolila.

Po dveh letih prvo srečanje To bo prvo srečanje predsednikov, odkar je Rusija priključila Krim in posredovala v Ukrajini. Nazadnje sta se srečala junija 2013 na sestanku G8 na Severnem Irskem. Jeseni istega leta bi se morala sestati še enkrat, a je Obama srečanje odpovedal, ker je Rusija ponudila zatočišče Edwardu Snowdnu.

Po zasedbi Krima in ukrajinski krizi so bili stiki med predsednikoma omejeni na občasne telefonske klice in izmenjavo nekaj besed na dveh mednarodnih srečanjih, ki sta se jih oba udeležila. Politične stike med Ameriko in Rusijo sta tako vzdrževala zunanja ministra John Kerry in Sergej Lvov.

Sirija pred Ukrajino Predsednika se morata pogovoriti o marsičem. Poleg tega, da Američani Rusom ne bodo spregledali vpada v Ukrajino in bodo brez dvoma vztrajali pri pogojih prekinitve spopadov, kot so jih določili v Minsku, je trenutno najbolj vroče vprašanje Sirije.

Obe državi imata sicer enak cilj – boj proti Islamski državi. Način, kako premagati islamiste, vidita drugače. Rusija si že nekaj časa prizadeva, da bi mednarodna javnost Bašarja al Asada prepoznala kot ključnega zaveznika v boju proti Islamski državi. V zadnjih tednih so mu poslali mnogo vojaške pomoči, v Siriji pa so začeli tudi graditi letalsko bazo. Ne nazadnje je Vladimir Putin v oddaji 60 minut dejal, da "za Sirijo ni nobene druge rešitve kot okrepitev vladnih struktur, ki bi se lahko uspešno bojevale proti terorizmu". Nato je še dodal, da bi morali vladne strukture kljub temu opozoriti na dialog z opozicijo. Amerika pa upa, da bodo Putina prepričali, naj opusti pomoč al Asadu ter podpre boj proti islamistom brez sirskega predsednika, tega naj bi ga tako prisilili, da sestopi z oblasti. Američani ruske podpore al Asadu seveda ne odobravajo.

Merklova se tokrat strinja s Putinom Številne je ta teden presenetila Angela Merkel, ko je po srečanju vrha Evropske skupnosti o beguncih dejala, da bi bilo vredno razmisliti, da bi bil tudi al Asad del pogovorov o končanju sirijske vojne. Številni nemški novinarji, tudi pri Der Spiegel, so to izjavo poimenovali kot prelomno v zahodnem obravnavanju sirijske vojne. Merklova je ob tem dodala še, da bi morali za pogajalsko mizo sedeti tako Američani kot Rusi, a tudi Iran in države s sunitskimi muslimani, na primer Savdska Arabija. Združene države Amerike pa nasprotujejo tudi temu, da bi se o prihodnosti Sirije pogajal Iran, saj država poleg Rusije velja za enega od glavnih zaveznikov al Asada. Zato se kaj lahko zgodi, da Barack Obama ne bo tisti, ki bi Vladimirja Putina prepričeval, kako naj se loti sirske vojne, temveč bo Putin tisti, ki bo Obami povedal, kakšno je trenutno razmerje moči.

Ne spreglejte