Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
7.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2014, 7.09

8 let

Nova prekinitev ognja v Gazi propadla v valu nasilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Humanitarna prekinitev ognja v Gazi med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas je propadla le nekaj ur po tem, ko je začela veljati danes zjutraj.

Obe strani drug drugi očitata kršitev prekinitve ognja. Novi izraelski napadi so zahtevali več deset življenj, Hamas pa naj bi zajel izraelskega vojaka.

času prekinitve ognja bi morali dobiti nujno humanitarno pomoč Tridnevna humanitarna prekinitev ognja je začela veljati ob 7. uri po srednjeevropskem času. Namenjena je bila palestinskim civilistom, ki so v več kot tritedenski izraelski ofenzivi na Gazo utrpeli najhujše posledice. V času prekinitve ognja bi morali dobiti nujno humanitarno pomoč in možnost opravljanja ključnih dejavnosti, kot so pokop mrtvih, skrb za ranjene in obnova zalog hrane.

V skladu z dogovorom o premirju pa je lahko Izrael tudi med prekinitvijo ognja nadaljeval uničevanje podzemnih rovov palestinskih skrajnežev na območju Gaze.

A prekinitev ognja je bila kratkotrajna, saj je Hamas čez nekaj ur Izraelu očital kršitev, izraelska stran pa je zatrdila, da se je le odzvala na raketiranje iz Gaze.

Obstreljevanje samo danes zahtevalo življenje najmanj 40 Palestincev Izraelsko obstreljevanje na jugu Gaze je samo danes zahtevalo življenje najmanj 40 Palestincev, ranjenih pa jih je bilo 150.

V Rafi na jugu Gaze pa so izbruhnili siloviti spopadi med izraelsko vojsko in palestinskimi skrajneži. Izraelska vojska je sporočila, da sta bila pri tem ubita dva njihova vojaka. Prav tako naj bi bil ugrabljen 23-letni vojak Hadar Goldin.

Washington je Hamas obtožil "barbarskega" napada ZDA so se v najnovejšem propadu prekinitve ognja postavile trdno na stran Izraela. Washington je Hamas obtožil "barbarskega" napada, v katerem je zajel izraelskega vojaka. "Očitno so pripadniki Hamasa humanitarno prekinitev ognja izkoristili za napade na izraelske vojake, enega so zajeli kot talca. To je precej barbarska prekinitev ognja," je za ameriško televizijo CNN povedal predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Na palestinsko stran pa se je postavil savdski kralj Abdulah, ki je obsodil izraelske vojne zločine nad Palestinci. "Vidimo prelivanje krvi naših bratov v Palestini v kolektivnih pokolih, v katerih ni nikomur prizaneseno, in v vojnih zločinih proti človečnosti. Mednarodna skupnost pa le molče opazuje in se ne zaveda, da bo to vodilo v generacijo, ki bo zavračala mir in verjela v nasilje namesto v dialog," se je glasil Abdulahov govor, ki so ga prenašali državni mediji v Savdski Arabiji.

Spopadajo se že 25 dni Izraelci in Palestinci se spopadajo v Gazi že 25 dni, v tem času pa je po najnovejših podatkih umrlo več kot 1500 Palestincev, večinoma civilistov, in 63 izraelskih vojakov ter trije civilisti na izraelski strani.

Do prelivanja krvi pa je danes prišlo tudi na Zahodnem bregu, kjer so izraelske sile v mestu Tulkarem med protesti ustrelile in ubile Palestinca. Po navedbah vojske je okoli 1200 protestnikov metalo kamenje in molotovke proti vojakom. Po podatkih Rdečega polmeseca pa je bilo med spopadi med izraelskimi silami in protestniki po celotnem Zahodnem bregu ranjenih 73 Palestincev.

"Egiptovsko vodstvo nas je obvestilo, da se je Izrael opravičil ... " Zaradi propada humanitarne prekinitve ognja pa naj bi bili preklicani tudi pogovori o trajni prekinitvi nasilja v Gazi, do katerih naj bi prišlo danes v Kairu. Predstavnik Hamasa Musa Abu Marzuk je povedal, da je Egipt pogovore preklical, ker je izraelska delegacija odpovedala udeležbo.

"Egiptovsko vodstvo nas je obvestilo, da se je Izrael opravičil, ker v Kairo ni poslal delegacije," je povedal Marzuk. "Zaradi neudeležbe Izraela na pogovorih v Kairu in njegovih kršitev humanitarne prekinitve ognja so pogajanja propadla," je še dodal. A iz egiptovskih vladnih krogov je bilo slišati, da povabilo na pogovore še velja. Egiptovsko zunanje ministrstvo je kasneje potrdilo, da vabilo na pogovore ni bilo preklicano. "Egipt zagotavlja, da vabilo, ki ga je poslal palestinskim in izraelskim oblastem, še vedno velja," se je glasilo sporočilo ministrstva

Iz urada palestinskega predsednika Mahmuda Abasa so sicer že pred tem sporočili, da bo skupna palestinska delegacija Hamasa in gibanja Islamski džihad kljub novim bojem v Gazi v soboto odpotovala v Kairo. "Abas je oblikoval delegacijo, ki bo v soboto odpotovala v Kairo ne glede na okoliščine," so sporočili iz predsednikovega urada in razkrili, da bo delegacijo sestavljalo 12 članov.

Ne spreglejte