Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
17.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 17.21

8 let

Norveška policija bo v zvezi z Breivikovim napadom zaslišala več Britancev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Norveška policija bo v okviru iskanja morebitnih sodelavcev Norvežana Andersa Behringa Breivika, ki je 22. julija v dveh napadi na Norveškem ubil 77 ljudi, zaslišala več britanskih državljanov.

Preiskovalci sicer še niso našli nobenega dokaza, da je pri napadih sodeloval še kdo, a te možnosti ne izključujejo.

Pri zaslišanju so se osredotočili na manifest Breivika so ponovno zaslišali in, kot je pojasnil tožilec Paal-Fredrik Hjort Kraby, so se osredotočili prav na Breivikov 1500 strani dolg manifest, njegove domnevne povezave s skupino vitezov templjarjev in morebitne vezi z Veliko Britanijo.

Breivik namreč trdi, da je napada izvedel v okviru mreže modernih križarjev - vitezov templjarjev - ter da so na napade pripravljene tudi druge celice v Evropi. V povezavi z vitezi templjarji so norveške oblasti že minuli teden zaslišale britanskega, proti muslimanom uperjenega blogerja Paula Raya. Ta je priznal, da je član vitezov templjarjev, a trdil, da ne pozna Breivika in ni mentor, ki ga Norvežan omenja v svojem manifestu.

Med zaslišanje Raya pa so na dan prišla imena še nekaterih Britancev, ki jih želijo norveške oblasti zaslišati. Kot je napovedal Kraby, jih bodo v kratkem zaslišali na Norveškem ali v Veliki Britaniji.

Policija zasegla okoli 1000 predmetov Policija je sicer ta teden preiskala tudi kmetijo, kjer je Breivik izdelal bombo, ki jo je uporabil v napadu v Oslu, in zasegla okoli 1000 predmetov, je še pojasnil Kraby. Policija po njegovih besedah razmišlja, da bi na kmetijo peljala tudi Breivika in ga bolj podrobno zaslišala o izdelavi bombe.

Pobil 69 ljudi Na otoku Utoya je Breivik 22. julija pobil 69 ljudi, večinoma članov podmladka norveške laburistične stranke. V Oslu je isti dan v eksploziji avtomobila bombe ubil osem ljudi.

Ne spreglejte