Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2018,
7.35

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Nadia Murad Nobelova nagrada

Torek, 9. 10. 2018, 7.35

5 let, 6 mesecev

Nobelova nagrajenka poziva svetovne voditelje k boju proti spolnemu nasilju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Nadia Murad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Letošnja dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad je pozvala svetovne voditelje, naj se ji pridružijo v boju proti genocidu in spolnemu nasilju ter za kaznovanje odgovornih za to nasilje.

Želi si, da bi odgovorni prišli pred sodišča, kjer se bodo soočili s svojimi dejanji in jih priznali. Pripadnica iraške manjšine Jazidov Muradova si letošnjo Nobelovo nagrado za mir deli z zdravnikom Densiom Mukwegejem, ki pomaga žrtvam spolnega nasilja v DR Kongo. Muradova je napovedala, da bo denarno nagrado namenila pomoči Jazidom in drugim preganjanim manjšinam.

Po treh mesecih posiljevanj ji je uspelo pobegniti

Leta 2014 so pripadniki Islamske države zavzeli tudi njen kraj na severu Iraka Kojo. Večino sorodnikov so ji pobili skupaj z drugimi, njo pa odvlekli s seboj za spolno sužnjo. Po treh mesecih posiljevanj ji je uspelo pobegniti.

Danes je veleposlanica dobre volje ZN in odločna aktivistka za žrtve spolnega nasilja ter jazidsko skupnost. Odbor za podeljevanje Nobelove nagrade ji je izrekel priznanje za velik pogum in aktivizem.

Novice Nobelova nagrada za mir borcema proti spolnemu nasilju v vojnah #video

Kurdske enote so ob pomoči iraških vladnih sil in Američanov sever Iraka večinoma očistile teroristov Islamske države, vendar pa Muradova opozarja, da več sto tisoč Jazidov ne more nazaj na svoje porušene domove in ostajajo v begunskih taboriščih, kjer ženske nimajo dostopa do ustreznega zdravstva ali psihološke podpore.

"Ne pozabite na Jazide"

Svetovne voditelje je 25-letnica zato spet pozvala, naj ne pozabijo na Jazide zdaj, ko se je nevarnost Islamske države za Zahod zmanjšala.

Ob vprašanju o gibanju proti spolnemu nasilju Jaz tudi je izrazila upanje, da bodo vse preživele žrtve spolnega nasilja slišane. "Upam, da se bo slišalo vse ženske, ki govorijo o svojih izkušnjah s spolnim nasiljem, in da jih bodo tudi sprejeli ... Da se bodo počutile varne za delitev svojih zgodb," je dejala v Nacionalnem novinarskem klubu v Washingtonu.

Ne spreglejte