SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nicolasu Sarkozyju po nalogu sodišča prisluškujejo že skoraj leto dni

2

termometer

Nekdanjemu francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju prisluškujejo že skoraj leto dni. Prisluhi so razkrili, da je dobival zaupne informacije s sodišča, zato se je znašel sredi nove preiskave.

Po poročanju Le Monda je sodišče prisluhe Sarkozyju in dvema njegovima ministroma, Claudeju Gueantu in Briceju Hortefeuxu, odredilo aprila lani ob uvedbi formalne preiskave obtožb, da je leta 2007 Sarkozyju pri financiranju predsedniške kampanje pomagal tudi strmoglavljeni libijski voditelj Moamer Gadafi.

Na podlagi pridobljenih prisluhov pa je sodišče uvedlo novo preiskavo, so potrdili sodniški viri. Prisluhi so namreč med drugim razkrili, da je eden visokih javnih tožilcev seznanjal Sarkozyja z zaupnimi sodnimi dokumenti v primeru Bettencourt.

Tesni stiki s koruptivnim poslovnežem? V tem primeru je bil Sarkozy lani obtožen, da je zlorabil bogato dedinjo L'Oreala Liliane Bettencourt in z zvijačo iz nje iztisnil podporo za volilno kampanjo leta 2007. Obtožbe so bile sicer kasneje umaknjene, a si Sarkozy še vedno prizadeva, da bi prišel nazaj do dnevnikov iz predsedniškega obdobja, ki so bili zaseženi v preiskavi.

Ti dnevniki bi namreč lahko dokazali Sarkozyjeve tesne stike s poslovnežem Bernardom Tapiejem, ki je obtožen korupcijskega delovanja, ker mu je leta 2008, ko je bil predsednik Sarkozy, francoska država v arbitraži izplačila 400 milijonov evrov odškodnine.

Omenjeni javni tožilec, ki sicer ni sodeloval v primeru Bettencourt, imel pa je dostop do tajnih sodnih dokumentov, pa naj bi Sarkozyjevega odvetnika Thierryja Herzoga skrivaj obveščal, v katero smer glede teh dnevnikov se nagiba kasacijsko sodišče, ki je odločalo o njihovem vračilu. V zameno naj bi ga Sarkozy podprl pri imenovanju na udoben položaj v Monaku, razlaga Le Monde.

Odvetnik: Gre za politično zaroto Preiskovalci zdaj preučujejo, ali je Sarkozy poskušal tožilcu vrniti uslugo in mu priskrbeti položaj v Monaku, ki sta ga tako Sarkozy kot njegov odvetnik Herzog obiskala v februarju, še navaja francoski časnik.

Herzog je že ocenil, da gre za politično motivirano zaroto proti njegovemu klientu in izrazil zaskrbljenost, ker Sarkozyju najverjetneje še vedno prisluškujejo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin