Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
14.40

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

New York Bill de Blasio stanovanja nepremičnine

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 14.40

4 leta, 11 mesecev

Newyorški župan bo gradil poceni stanovanja

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Newyorški župan Bill de Blasio se bo stanovanjske krize v mestu lotil z več deset milijard vrednim načrtom obnove in gradnje 200 tisoč stanovanj.

Rešitev stanovanjske krize v New Yorku, kjer je iz dneva v dan več prebivalcev, je bila ena od predvolilnih obljub demokrata de Blasia. V zadnjih dvajsetih letih se je namreč povprečna letna najemnina tipičnega newyorškega stanovanja povečala za več kot 7.300 evrov, pišejo na strani Business Insider.

Rast najemnine presega rast dohodkov Samo med letoma 2005 in 2012 se je povprečna najemnina realno povečala za 11 odstotkov, medtem ko so se povprečni realni prihodki najemnikov v tem času povečali le s 29.200 evrov na 29.930 evrov.

Obenem so se povečali tudi stroški – v povprečju so mesečni stroški za 15 evrov višji kot pred 20 leti. Najemniki morajo za najemnino tako nameniti vse večji del svojih mesečnih dohodkov.

Vse več Newyorčanov doživlja "najemniško izgorelost" Leta 2012 je moralo tako že več kot 55 odstotkov najemnikov za najemnino odšteti več kot 30 odstotkov svojih dohodkov, kar je 11-odstotni dvig v primerjavi z letom 2000. Vse več je tudi najemnikov, ki jim najemnina "poje" več kot polovico mesečnih dohodkov. Župan Velikega jabolka se bo stanovanjske krize oziroma pomanjkanja cenovno ugodnih stanovanj lotil s 30 milijard evrov vrednim načrtom. Po tem načrtu naj bi v prihodnjih letih zgradili in obnovili 200 tisoč cenovno ugodnih stanovanj.

Bo denarja dovolj? Sredstva za načrt naj bi dobili iz mestnih, državnih, zveznih in zasebnih skladov. 60 odstotkov denarja naj bi namenili za obnovo stanovanj, 40 odstotkov pa za gradnjo novih stanovanj.

Tako podporniki kot kritiki načrta se strinjajo, da je ta drzen. Kritiki opozarjajo, da ima lahko de Blasio težave z zbiranjem denarja. Zaplete se lahko že pri državnih skladih, tudi denar iz zveznih skladov ni samoumeven.

Načrti cenovno ugodnih stanovanj sicer niso novost. Podoben načrt so uspešno udejanjili v San Franciscu, prav obratno pa je bilo v Bostonu, kjer je načrt doživel popoln polom.

Ne spreglejte