Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 12. 2012,
16.13

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

orožje lastniki prodaja

Sobota, 29. 12. 2012, 16.13

1 leto

Newyorški časopis napovedal še več razkritij lastnikov orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Časopis Journal News je pred kratkim razkril imena lastnikov orožja v dveh newyorških okrožjih, napovedal je nova razkritja, medtem pa se je povpraševanje po orožju močno povečalo.

Newyorški časopis Journal News je pred kratkim objavil obsežen seznam lastnikov dovoljenj za orožje v okrožjih Westchester in Rockland, njihova imena in naslove pa vstavil v interaktivni zemljevid, ki si ga je lahko ogledal vsak. Čeprav so med lastniki orožja sprožili neodobravanje, so se pri časopisu odločil, da bodo v prihodnje razkril še več imen in naslovov.

Razkrili bodo identiteto lastnikov orožja v okrožju Putnam Kot so že prej pojasnili pri časopisu, so se za ta korak odločili ravno zaradi tragedije v Newtownu, kjer je 20-letni Adam Lanza ustrelil 20 otrok in sedem odraslih, med njimi tudi svojo mamo Nancy. V prihodnjih dneh bodo razkrili še imena tistih, ki imajo dovoljenje za orožje v okrožju Putnam v zvezni državi New York. V vseh treh okrožjih naj bi imelo po poročanju časopisa kar 44 tisoč ljudi dovoljenje za nošenje orožja.

Med lastniki orožja je objava imen sprožila številne kritike, nekateri so celo izpostavili, da so s tem ogrozili njihove sosede, tiste, ki nimajo orožja, saj bodo po zaslugi teh podatkov lahko postali tarče številnih napadov. Republikanski senator Greg Ball je že napovedal, da bo v obravnavo poslal predlog, s katerim bi preprečil objavo informacij o lastnikih orožja. Te bi bile na voljo le državnim tožilcem in policiji.

Povpraševanje po orožju ogromno, trgovine pa brez zalog Pozivi javnosti, naj vlada omeji ali vsaj oteži pridobivanje orožnih dovoljenj, so med lastniki orožja sprožili paniko, zato so se nekateri že pripravili na morebitno prepoved orožja. Lastniki orožja so namreč preplavili trgovine z orožjem in ga začeli kupovati v večjih količinah. Associated Press poroča o trgovini z orožjem v Idahu, ki je v zadnjem času prejela veliko telefonskih klicev, stranke pa zaposlene sprašujejo, ali imajo dovolj orožja na zalogi. Norija okrog nakupa orožja je spodbudila lastnika trgovine Red's Trading Post, ki je odprta vse od leta 1936, da je izklopil telefonsko linijo, saj je bilo, kot je pojasnil, naročil preprosto preveč.

Tudi drugi lastniki trgovin z orožjem po vsej državi poročajo o povečanju povpraševanja po orožju, po 14. decembru, ko se je zgodila tragedija na osnovni šoli Sandy Hook, se je namreč zanimanje za orožje in neprebojne jopiče močno povečalo.

Ne spreglejte