Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 5. 2015,
9.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nepal

Torek, 12. 5. 2015, 9.51

8 let

Nepal stresel nov močan potres, ljudje panični in prestrašeni (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nepal, ki ga je konec aprila prizadel uničujoč potres, v katerem je umrlo več kot osem tisoč ljudi, je danes stresel nov potresni sunek z magnitudo 7,3.

Žarišče potresa je bilo 83 kilometrov vzhodno od Katmanduja. Potres, ki je Nepal stresel ob 12.35 po tamkajšnjem času, so med drugim čutili tudi v Indiji in Bangladešu, poroča BBC. Najbolj je prizadel mesto Namče Bazar, ki leži v bližini gore Mount Everest. Sledilo mu je več popotresnih sunkov, najmočnejši z magnitudo 6,3.

Po zadnjih podatkih je terjal prek 40 življenj, več kot 1100 ljudi je ranjenih, poškodovane naj bi bile številne zgradbe. Tla so se tresla tudi v sosednji Indiji in na Kitajskem. V Indiji je po uradnih podatkih življenje izgubilo 17 ljudi, od tega večina v zvezni državi Bihar. Na Kitajskem je umrla ženska.

Poškodovane stavbe so se začele podirati V prestolnici Katmandu in v bližnjih mestih, ki jih je že 25. aprila prizadel uničujoč potres z magnitudo 7,8, so ljudje panično bežali na ulice. Nekatere stavbe, ki so že bile poškodovane, so se po poročanju CNN začele podirati.

Telefonske zveze so prekinjene, nepalske oblasti pa so iz previdnosti zaprle letališče v Katmanduju.

Tla so se tresla dolgo časa Tokratni potres se je zgodil na globini okoli 15 kilometra, kar je v primerjavi z aprilskim potresom skoraj ista globina. Ob tem geologi opozarjajo, da je škoda večja, če je potres bolj plitek.

Yogita Limaye, ki je bila v času potresa ravno na terenu s konvojem, ki je razdeljeval pomoč, je za BBC dejala, da sicer nihče ni poškodovan, a je panika velika. "Čutili smo tresenje zelo dolgo časa. Do zdaj smo sicer občasno čutili popotresne sunke, a tokrat smo čutili, da gre za nekaj več. Ljudje so prestrašeni," je dejala.

Kot je sporočil dopisnik za BBC, so se tla tresla okoli 25 sekund.

Ne spreglejte