Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
9. 10. 2014,
13.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 9. 10. 2014, 13.51

8 let

Nemški milijarderji, ki jim žepe polnimo tudi Slovenci

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemški milijarderji so iz leta v leto bolj bogati. K njihovemu bogastvu delček prispevajo tudi Slovenci: kupujejo njihove avtomobile, vijake, pudinge, obliže, nakupujejo v njihovih trgovinah ...

Nepremičninski mehurček in dvig vrednosti delnic na borzah sta krepko povečala premoženje bogatašev, tudi v Nemčiji. Najbogatejšim stotim se je premoženje povečalo celo za 19 odstotkov.

Najnovejšo lestvico najbogatejših Nemcev je objavil nemški tednik Manager Magazin. Letos se je sprememba zgodila na samem vrhu.

10. mesto: družina Oetker (7,7 milijarde evrov premoženja) Lastniki podjetij, ki so bili med Slovenci najprej znani po svojih pudingih, zdaj bogatijo tudi s prodajo piv in pic, denar pa jim v družinsko blagajno priteka tudi iz bančnih in ladjarskih poslov. Koncern, ki ga je leta 1891 ustanovil dr. August Oetker, zdaj vodita njegova pravnuka August in Richard. 9. mesto: družina Würth (8,2 milijarde evrov) Na čelu družine Würth, ki ima v lasti podjetje Würth-Gruppe, vodilni koncern v trgovini z montažo in pritrdilnim materialom na svetu, je 79-letni Reinhold Würth, ki mu rojaki pravijo tudi kralj vijakov. Kot pišejo nemški mediji, njegovi vijaki držijo svet skupaj.

8. mesto: družina Otto (9,5 milijarde evrov) Quelle, Neckermann in Otto – to so bila nemška podjetja, ki so pred desetletji služila ogromno denarja s trgovino na drobno po pošti. Zdaj pa je Ouelle že mrtev, Neckermann je le še senca stare slave, edini, ki mu cveti posel, je Otto, saj se je podjetje uspešno preusmerilo v internetno trgovino. Skupaj s trgovino na drobno po pošti in internetu ima Otto-Gruppe pod svojim okriljem kar 120 podjetij. Glavno besedo v družini Otto ima 71-letni Michael Otto.

7. mesto: Michael, Wolfgang, Petra in Ingeburg Herz (11 milijard evrov) Herzovi imajo med drugim v lasti Tchibo in Beiersdorf (ti dve podjetji Herzovi upravljajo prek holdinga Maxingvest). Tchibo jim prinaša denar s prodajo kave, kavnih avtomatov in tudi drugih izdelkov, Beiersdorf pa je svetovno podjetje za nego kože (Nivea, Labello, Hansaplast …). 6. mesto: družina Reimann (14 milijard evrov) Posli družine Reimann imajo že častitljivo starost. Leta 1823 sta Karl Ludwig Reimann in Johann Adam Benckiser ustanovila kemično tovarno. Potomci Karla Ludwiga so družinsko premoženje v desetletjih spretno povečevali. Reimannovi imajo tako zdaj med drugim manjšinski delež v podjetju Reckitt Benckiser. To podjetje, ki ima sedež v Veliki Britaniji, je znano po številni izdelkih (Strepsils, Calgon, Clearasil, Durex, Vanish …).

5. mesto: Dieter Schwarz (14,5 milijarde evrov) 75-letni Schwarz je lastnik trgovskih verig Kaufland in slovenskim kupcem precej bolj znanega Lidla. Trgovski imperij poslovneža iz Neckarsulma, ki se uspešno širi tudi na internet, ima zdaj okoli deset tisoč podružnic, ki letno ustvarijo okoli 74 milijard evrov prihodkov oziroma deset milijard več kot pred dvema letoma.

4. mesto: družina Thea Albrechta (16,5 milijarde evrov) Leta 1946 sta se brata Karl in Theo Albrecht v Essnu začela ukvarjati s trgovino na drobno. To je bil začetek trgovskega imperija, ki ima zdaj po vsem svetu okoli deset tisoč trgovin in 60 milijard evrov prihodkov na leto. Leta 1960 sta brata razdelila podjetja na Aldi Nord in Aldi Süd. Severni Aldi je prevzel Theo, ki je umrl leta 2010. Zdaj njegovim potomcem poleg trgovin (letni prihodki severnega dela trgovskega imperija znašajo 28 milijard evrov) polni žepe tudi ukvarjanje z nepremičninami.

3. mesto: Georg in Maria-Elisabeth Schaeffler (17,6 milijarde evrov) Še pred leti se je zdelo, da bosta mati in sin Schaeffler zaradi prezadolženosti propadla. Rešilna bilka, ki jima prinaša bogastvo, je bil 46-odstotni prevzem Continentala, izdelovalca pnevmatik in avtomobilskih delov. V holdingu Schaefflerjevih ima sin 80-odstotni delež, mama pa 20-odstotnega. 73-letna Maria-Elisabetha, ki je po drugi svetovni vojni z družino zbežale iz rodne Prage, tudi v zasebnem življenju doživlja drugo pomlad, saj se je poleti v Kitzbühlu poročila s 73-letnim Jürgenom Thumannom, nekdanjim prvim možem Združenja nemške industrije (BDI).

2. mesto: družini Albrecht in Heister (18,3 milijarde evrov) Družina Karla Albrechta (ta je umrl letos) je bila dolga leta na samem vrhu lestvice najbogatejših Nemcev, letos pa se je morala zadovoljiti z drugim mestom. Karlovim potomcem denar prinašajo Aldi Süd (ta v Sloveniji in sosednji Avstriji deluje pod imenom Hofer) in nepremičninski posli. Glavno besedo v družini ima Karlova hčerka Beate Heister, v prihodnosti naj bi jo nasledil eden od njenih sinov. Aldi Süd ima letno 38 milijard evrov prihodkov, deset milijard več od "severnjakov".

1. mesto: Stefan Quandt, Johanna Quandt in Susanne Klatten (31 milijard evrov) Na prvo mesto lestvice najbogatejših so se prvič zavihteli člani družine Quandt. Leta 1960 je v Brandenburgu rojeni Herbert Quandt (1910–1982) kupil proizvajalca avtomobilov BMW, ki je takrat veljal za propadlega izgubarja. Podjetje, ki so mu nekateri že pisali osmrtnico, pa je nato postajalo vse uspešnejše ter je temelj bogastva Herbertove vdove Johanne in njunih potomcev, sina Stefana in hčerke Susanne.

Vsi trije imajo zdaj 46,7 odstotka bavarskega proizvajalca jeklenih konjičkov, katerega trenutna tržna vrednost je dobrih 25 milijard evrov. Herbertova podjetna hčerka ima deleže tudi v kemičnem koncernu Altana, industrijskem koncernu SGL Carbon (izdelki iz karbona) in Nordexu (izdelava turbin za vetrne elektrarne).

Ne spreglejte