Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2012,
7.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 11. 10. 2012, 7.09

8 let

Nemška vlada podprla obrezovanje dečkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemška vlada je odobrila osnutek zakona, ki ščiti pravico do obrezovanja majhnih fantkov. Zakon naj bi končal večmesečno pravno negotovost, ki je nastala, ko je lokalno sodišče prepovedalo to prakso.

Obrezovanje v verske namene je junija prepovedalo sodišče v Kölnu, češ da predstavlja nepopravljivo telesno poškodbo. Odločitev je sprožila val ogorčenja med judi in muslimani ter nacionalno debato o verski svobodi in postopku samem.

Primer je na sodišče prišel zaradi zdravnika, ki je opravil obrezovanje, po katerem je prišlo do zdravstvenih komplikacij. Nemško zdravstveno združenje je zdravnikom ukazalo, naj nehajo izvajati obrezovanje. V Nemčiji sicer vsako leto obrežejo na tisoče muslimanskih in judovskih dečkov.

Skupine evropskih muslimanov in judov so se združile in nasprotovale odločitvi sodišča, ki so jo označili za "napad na (naše) osnovne verske in človeške pravice". Osramočena nemška vlada je obljubila, da bo do jeseni pripravila novo zakonodajo, ki bo staršem zagotavljala pravico, da dajo obrezati svoje sinove.

"Vedno smo imeli namen ovreči sodbo," je dejal tiskovni predstavnik vlade Angele Merkel. Predlog zakona mora odobriti še parlament, nato pa ga podpisati predsednik države Joachim Gauck. V osnutku piše, da morajo operacije potekati kar se da neboleče in le, če so starši popolnoma obveščeni o naravi postopka, izvajajo pa jih lahko le zdravniki ali posebej za to usposobljeni verski predstavniki. Ministrica za pravosodje Sabine Leutheusser-Schnarrenberger je pojasnila, da je predlog "pomemben signal, ki naj bi pregnal nastale negotovosti".

Odločitev nemške vlade so pozdravili tako predstavniki judov, ki jih je v Nemčiji okoli 120 tisoč, kot muslimanov, ki jih je okoli štiri milijone, predvsem iz Turčije.

Ne spreglejte