Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2013,
8.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Izrael

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 8.29

8 let

Nekdanji izraelski premier Šaron kaže znake življenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ariel Šaron, nekdanji premier, ki je pred sedmimi leti doživel možgansko kap, po seriji testov kaže znake možganske aktivnosti.

Nekdanji izraelski premier Ariel Šaron je sicer od leta 2006 v komi, potem ko je doživel možgansko kap, vendar po številnih letih, odkar je v komi, prvič kaže znake možganske aktivnosti. Predstavniki univerze Bena Guriona so povedali, da so njihovi nevrologi s pomočjo strokovnjaka iz bolnišnice iz Soroke in profesorja Martina Montija s kalifornijske univerze izvajali dvourne teste na nekdanjem premierju.

Njegove možgane spodbudili s slikami njegove družine "Ariela Šarona, ki naj bi bil od leta 2006 v vegetativnem stanju zaradi možganske krvavitve, smo natančni pregledali s pomočjo metode, ki so jo pred kratkim razvili profesor Monti in njegovi sodelavci," so sporočili z univerze Bena Guriona. "Znanstveniki so Šaronu pokazali sliko njegove družine, predvajali so mu besede njegovega sina in uporabili taktilno stimulacijo, da bi ugotovili, ali se njegovi možgani odzivajo na zunanje dražljaje," so še zapisali v izjavi za medije.

Ni znano, ali Šaron tudi zavestno sprejema te informacije Na njihovo presenečenje so opazili pomembno aktivnost možganov, zaradi česar sklepajo, da je prišlo do primernega procesiranja zunanjih dražljajev. "Testi so ocenili njegovo raven zavesti, ki je komaj opazna in ni močna," so še povedali na univerzi Bena Guriona. "Informacije iz zunanjega sveta potujejo do primernega mesta v Šaronovih možganih. Kljub temu pa ni znano, ali Šaron tudi zavestno sprejema te informacije," je dodal profesor Monti.

Šaron je premierski položaj zavzel leta 2001, državo vodil vse do januarja leta 2006, ko je utrpel možgansko kap, štiri mesece pozneje pa so ga premestili v bolnišnico Hašomer, kjer leži vse od takrat.

Ne spreglejte