Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2011,
19.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sprava

Četrtek, 14. 7. 2011, 19.07

7 let, 12 mesecev

Napolitano v Zagrebu izpostavil pomen sprave s Slovenijo in Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano se z zunanjim ministrom Francom Frattinijem mudi na uradnem obisku na Hrvaškem.

Po pogovorih z gostiteljem, hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem, je Napolitano izpostavil velik pomen sprave med Italijo, Slovenijo in Hrvaško.

Izrazil zadovoljstvo ob zbliževanju med Italijo in njenimi sosedami

"Smo na poti velike sprave med Italijo, Hrvaško in Slovenijo na območju Jadrana, ki je doživelo strahotne, krvave dogodke, ki so povzročili veliko bolečin in težke posledice," je na novinarski konferenci izjavil Napolitano. Obenem je izrazil zadovoljstvo ob nenehnem zbliževanju med Italijo in njenimi južnoslovanskimi sosedami.

"Spomnila sva se tudi nekaterih težkih časov skupne zgodovine, sicer pa sem izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da je Italija sprejela izplačilo odškodnine na podlagi osimskih sporazumov," je izjavil Josipović. Dodal je, da imajo vsi italijanski in drugi državljani, ki jih osimski sporazumi ne zajemajo, pravico do vrnitve premoženja, kar je potrdilo tudi hrvaško ustavno sodišče.

Josipović: Gospodarski odnosi so na zelo visoki ravni

Kot je še poudaril Josipović, so politični odnosi med Italijo in Hrvaško odlični, medtem ko so gospodarski odnosi na zelo visoki ravni, glede na to, da je Italija ena izmed največjih trgovinskih partnerk Hrvaške.

Sicer pa sta Josipović in Napolitano večji del svojega pogovora namenila prihodnjemu članstvu Hrvaške v EU in regionalni politiki. Strinjala sta se, da je pridružitev vseh držav Zahodnega Balkana EU pomembna za unijo. "Hrvaška vstopa v EU v zelo težkih časih gospodarske in finančne krize, a odgovor na te težave je prav v nadaljevanju povezovanja in širjenja EU," je dejal Napolitano.

Posebej je pohvalil sodelovanje hrvaške vojske v mednarodni misiji Isaf v Afganistanu, ki jo je po njegovih besedah kljub žrtvam treba nadaljevati. Ob tem je spomnil, da bodo prav danes v Rimu pokopali že 40. italijanskega vojaka, ki je od začetka mednarodnega vojaškega posredovanja umrl v Afganistanu.

Napolitano je po srečanju z Josipovićem nagovoril poslance v hrvaškem saboru, sestal pa se bo tudi s hrvaško premierko Jadranko Kosor. Ob obisku na Hrvaškem bi se naj italijanski predsednik v petek srečal tudi s predstavniki italijanske manjšine v Pulju, a so to preložili na 3. september zaradi obveznosti Napolitana v domovini.

Ne spreglejte