Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
12.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina Rusija referendum

Torek, 13. 5. 2014, 12.26

7 let, 12 mesecev

Namesto priključitve Rusiji nova država v Ukrajini – Novorusija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vladimir Putin je proruske aktiviste v Donecku in Lugansku pozval, naj odložijo izvedbo referenduma. Včeraj pa je Kremelj priznal rezultate glasovanja. Kakšna je sploh strategija Rusije v Ukrajini?

Pri tem Moskvo ne moti odsotnost mednarodnih opazovalcev in nepopolni volilni imeniki. Še več, prejšnjo nedeljo so v Moskvi celo odprli volišča za ukrajinske državljane, ki živijo v Rusiji.

Začasno ukrajinsko vodstvo lahko nedeljski referendum imenuje za farso in da ga skupaj z državami EU ne bodo priznali. A jasno je, kljub pozivom Putina k odlogu referenduma, da Rusija še naprej podpira ruske separatiste na vzhodu Ukrajine, piše dopisnik BBC iz Moskve Steve Rosenberg.

Strategija "brez strategije" A kaj sledi zdaj, kakšne bodo naslednje poteze Vladimirja Putina in kakšni so sploh njegovi cilji v Ukrajini?

"Putin drži svoje nasprotnike v stanju stalne napetosti in demonstrira tako spravljivost kot nepopustljivost. No, kar zadeva strategijo v Ukrajini, te pri njemu ni, Putin le reagira na dogodke," pišejo v moskovskem časopisu Vedomosti.

Zato je napovedovati naslednje korake Kremlja v Ukrajini po priznanju rezultatov referenduma zelo nehvaležno, praktično nemogoče. A cilji Rusije v Ukrajini so po mnenju dopisnika BBC v Moskvi očitni: ohraniti in okrepiti ruski vpliv v vzhodnem delu Ukrajine in oteževati vstop te države v Evropsko unijo in Nato.

Zdajšnje stanje v Ukrajini, njeno šibko začasno vodstvo v Kijevu in kaos na vzhodu država pa gresta Moskvi samo na roko.

"Novorusija" Včeraj so na enem izmed ruskih televizijskih kanalov posredovali izjavo vidnega ukrajinskega politika proruske usmeritve, ki je predlagal, da bi v Donecku in Lugansku ter v drugih regijah vzhodne in južne Ukrajine oblikovali neodvisno državo z imenom Novorusija, ki bi bila seveda lojalna Rusiji.

Ob tem pa se poraja vprašanje, ali je načrt oblikovanja "Novorusije" del bolj "dolgoročne strategije" za krepitev ruskega vpliva v vsej Ukrajini? Ali ta strategija predpostavlja tudi možnost vojaške pomoči proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine?

Ali želi Rusija le vplivati na izid predsedniških volitev v Ukrajini? Kot del "kratkoročne strategije" pa je nemara mogoče razumeti zdajšnjo politiko Moskve do Ukrajine v smislu vplivanja na izid predsedniški volitev v Ukrajini. Izvolitev novega ukrajinskega predsednika, ki bo zagotovo prozahodno usmerjen, na volitvah, ki bi potekale v okoliščinah praktično vojnega stanja v vzhodni Ukrajini, bi Kremelj lahko označil za nelegitimno.

Ob predpostavki, da Kremelj deluje po formuli "strategija brez strategije" in da se le sproti odziva na dogodke, pa je ob dejstvu, da je do predsedniških volitev manj kot dva tedna, mogoče pričakovati, da Moskva kmalu razkrije karte.

Ne spreglejte