Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 3. 2014,
10.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

letalo Malezija teorija

Ponedeljek, 17. 3. 2014, 10.41

7 let, 12 mesecev

Najnovejša teorija o izginulem letalu: ob zadnjem sporočilu je bilo letalo na tleh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ker so bili radarji in odzivniki izklopljeni, še preden je bilo poslano zadnje sporočilo kontrolorjem leta, se je pojavila teorija o prvi kibernetski ugrabitvi letala.

Pojavila se je nova teorija o pogrešanem malezijskem letalu, ki predpostavlja, da bi bilo možno, da so ugrabitev letala izvedli s pomočjo mobilnega telefona ali druge elektronske naprave. Če bi to držalo, bi bil to prvi primer kibernetske ugrabitve letala.

Z vdorom v sistem bi lahko prevzeli nadzor nad letalom Nekdanja visoka uradnica britanskega ministrstva za notranje zadeve Sally Leivesley trdi, da bi hitrost, višino in smer letala teroristi lahko preprosto spreminjali s pošiljanjem radijskih signalov iz majhne prenosne naprave. Prav tako meni, da bi lahko vdrli tudi v sistem programske opreme letala in vstavili kode, s katerimi bi lahko prevzeli nadzor nad letalom.

Tudi malezijske oblasti so sporočile, da je bilo zadnje sporočilo poslano po tem, ko je letalo že izginilo iz radarjev. To je še dodaten argument, ki govori v prid najnovejši teoriji, da je bilo letalo ugrabljeno. Omenja se tudi možnost, da so teroristi želeli izpeljati napad v stilu 11. septembra, ki bi bil usmerjen na dvojčka v Kuala Lumpurju.

Kdo je avtor zadnjega sporočila z letala? Zadnje sporočilo, ki je bilo poslano z letala, se je glasilo: "V redu, lahko noč," pri tem pa ni bilo zaznati, da naj bi letalo imelo težave. Pri tem preiskovalci še niso potrdili, ali je to sporočil pilot, kopilot ali pa je šlo za tretjo osebo.

Glede na to, da je bilo zadnje sporočilo poslano po tem, ko se bili izključeni vsi komunikacijski sistemi letala, so se pojavili namigi, da je bilo letalo takrat že na tleh.

Pod drobnogledom vsi, ki bi lahko bili kakorkoli povezani z letalstvom Preiskava trenutno zajema vse potnike in člane posadke kot tudi osebje na letališču, s katerega je pogrešano letalo vzletelo. Tako so preiskovalci med drugim pod drobnogled vzeli tudi enega izmed potnikov, ki je po poklici letalski inženir. Ti so namreč zadolženi za nadzor sistemov letala med letom in do neke mere tudi za odpravljanje težav.

V javnosti pa v teh dneh krožijo tudi posnetki nadzornih kamer, ki so na letališču ujele pilota in kopilota pogrešanega letala, ko sta šla mimo varnostnikov. Oba se pogosto omenjata kot dva izmed možnih ugrabiteljev.

Ne spreglejte