Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
14.39

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ukrajina Donbas

Sreda, 21. 5. 2014, 14.39

2 leti

Najbogatejšemu Ukrajincu "počil film" zaradi razmer v regiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Donbasu oz. t. i. donbaški neodvisni republiki (DNR) se je kot tretji akter v boj med oblastjo v Kijevu in proruskimi separatisti vmešal Rinat Ahmetov, najbogatejši človek v Ukrajini.

Poslovnež in oligarh Ahmetov je bil do zdaj v nemirih na vzhodu Ukrajine nevtralen in se ni medijsko izpostavljal. Zdaj pa je obsodil nasilje v Donbasu, pri čemer je odgovornost za to zvalil na voditelje DNR, piše ruski časopis Komersant.

Nepričakovano ostro proti proruskim sepratistom Rinat Ahmetov je svoj pogled na razmere v Donbasu in vzhodni Ukrajini predstavil v ogorčenem videonastopu. "Kaj so oni sploh naredili za naše mesto, so zagotovili kakšna delovna mesta? Z avtomatskimi puškami paradirajo po mestu, nadlegujejo in zapirajo mirne prebivalce. Je to mogoče boj za zaščito človekovih pravic in srečo v našem mestu?" je rohnel Rinat Ahmetov, ki je še povedal, da namenja veliko svojega denarja temu, da v Ukrajini ne bi tekla kri.

Po mnenju Komersanta gre za tvegano potezo človeka, ki naj bi bil resnični gospodar Donbasa ter sponzor in mentor pobeglega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, do zdaj pa tudi podpornik dela proruskega gibanja.

Strah pred nacionalizacijo premoženja Ob zmagi proruskih separatistov v sporu z začasnimi oblastmi v Kijevu bi namreč v Donbasu lahko izgubil svoje premoženje, saj so voditelji DNB napovedali nacionalizacijo zasebnega premoženja. "Mi sami ne moremo poskrbeti za blaginjo prebivalcev donbaške neodvisne republike, saj ji oligarhi Donbasa ne plačujejo davkov, ampak jih Kijevu. Zato bomo izvedli nacionalizacijo vseh podjetij v regiji," je povedal Denis Pušilin, t. i. predsednik vrhovnega sovjeta DNR, in Ahmetovu napovedal oster odgovor, če bi jih morda želel sprovocirati.

Ukrajinski politični analitiki se sprašujejo, kaj je vodilo Ahmetova, da je izzval proruske separatiste v Donbasu. "Ahmetov ne zahteva le 22 milijard griven dotacij, ki jih je letno prejemal iz ukrajinskega državnega proračuna, ampak je njegov oster nastop tudi odziv na grožnjo o nacionalizaciji premoženja," je prepričan politični analitik Konstantin Matvijenko.

Ahmetov za Kijev boljša izbira za poganjanja kot separatisti Po mnenju politologa Tarasa Berezovca se zdi, da je za Kijev Rinat Ahmetov dovolj vpliven človek, ki bi lahko naredil red v regiji, podobno kot so leta 1990 mesto očistili banditov. Zato bi bil za Kijev, skupaj z drugimi poslovneži, lahko sprejemljiv za pogajanja namesto proruskih separatistov.

Podobnega mnenja je tudi Konstantin Bondarenko, vodja ukrajinskega političnega inštituta, ki pravi, da se hoče Ahmetov Kijevu pokazati v vlogi mirovnika in dokazati, da lahko stabilizira položaj v rodni regiji. Njegovo sporočilo je, ali se boste pogovarjali z mano ali pa boste imeli opravka s separatisti in teroristi, je še prepričan Bondarenko.

Ne spreglejte