Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 4. 2017,
14.58

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

3

Natisni članek

Agrokor Konzum

Sobota, 8. 4. 2017, 14.58

7 let

Na policah Konzuma že opazno pomanjkanje blaga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

3

police, Konzum | Foto bralec Index.hr

Foto: bralec Index.hr

Dobavitelji največje hrvaške maloprodajne verige Konzum so danes uresničili petkove napovedi in trgovinam poslali samo sveži kruh. V nekaterih trgovinah je že mogoče opaziti manj založene police, a so prodajalci pojasnili, da ob sobotah in nedeljah ponavadi sploh ne dobijo novega blaga. Posledice težav z dobavitelji bodo bolj vidne prihodnji teden.

Dobavitelji koncerna Agorkor so nezadovoljni s svojim položajem pri iskanju rešitve za družbo, za katero so v petek začeli postopek uvajanja izredne uprave v skladu z zakonom o sistemsko pomembnih podjetjih. Že v petek so napovedali, da do dogovora z bankami upnicami in upravo Konzuma o nadaljnjih korakih za stabilizacijo poslovanja Agrokorja trgovinam razen svežega krha ne bodo več pošiljali blaga.

Poleg kruha dobili tudi sadje in zelenjavo

V manjši Konzumovi trgovini na eni najbolj obiskanih točk v Zagrebu so danes poleg svežega kruha dobili tudi sadje in zelenjavo. Gre za blago iz Konzumovih skladišč. Na opazko, da je na policah opaziti pomanjkanje, so odgovorili, da gre za običajno sliko ob koncih tedna, saj je prometa veliko, dobav novega blaga pa ob koncih tedna ni. Gre sicer za trgovino, v kateri so dolge čakalne vrste na blagajnah pogoste, a danes okoli poldneva kupcev skoraj ni bilo.

Slabo založeni hladilniki s svežim mesom

Stanje je bilo podobno tudi v večjem Konzumu v eni novejših stanovanjsko-poslovnih sosesk v širšem središču mesta. Na policah je bilo opaziti očitno manj blaga kot ponavadi. Najslabše založeni so bili hladilniki s svežim mesom, ki je bilo nazadnje dostavljeno v četrtek, na nekaterih oddelkih pa so bile zgolj prazne embalažne škatle.

Blaga določenih dobaviteljev mlečnih izdelkov, ki so redno prisotni na Konzumovih policah, danes ni bilo. V trgovinah prevladujejo Agrokorjevi živilski izdelki, ki tudi sicer predstavljajo osrednjo ponudbo trgovca.

Zaposleni zaskrbljeni za svoje plače

Da je blaga na policah vse manj, se zavedajo tudi v poslovalnicah a pričakujejo, da se bodo te napolnile v ponedeljek in torek, ko je predvidena nova dobava. Zaposleni so zaskrbljeni tudi za svoje plače, ki naj bi jih dobili v petek pred velikonočnimi prazniki.

Medtem naj bi v Zagrebu potekalo še eno srečanje dobaviteljev, ki so prepričani, da je država z lex Agrokorjem zavarovala banke in sistemsko pomembno podjetje, ne pa tudi njih. Hrvaški premier Andrej Plenković je dobavitelje prosil za potrpežljivost, a te ni več čutiti. Med dobavitelji je mogoče zaznati predvsem nemir zaradi vprašljivega nadaljnjega sodelovanja s konzorcijem.

Dobavitelji so po današnjem srečanju novinarjem povedali, da pričakujejo povabilo na srečanje z bodočim izrednim pooblaščencem vlade za stabilizacijo poslovanja v Agrokorju. Po neuradnih informacijah dobaviteljev bo pooblaščenec potrjen v ponedeljek zjutraj. "V ponedeljek zjutraj pričakujemo srečanje z novoimenovanim pooblaščencem, ki mu bomo predstavili naše zahteve. Z njimi smo pred desetimi dnevi že seznanili banke upnice", je novinarjem povedal član uprave Atlantic grupe Zoran Stanković.

Spomnil je, da so zahtevali čim prejšnje poplačilo svojih starih terjatev, reševanje regresnih meničnih dolgov, ki naj bi znova šli v breme Agrokorja ter zagotovila, da bodo nove pošiljke v prednostnem plačilnem razredu.

Izrazil je pričakovanje, da bo pooblaščenec sprejel zahteve dobaviteljev, kar bi zagotovilo, da bi še naprej redno pošiljali blago na police Konzuma.

Ne spreglejte