Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2014,
11.30

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška

Natisni članek

Torek, 25. 2. 2014, 11.30

8 let, 3 mesece

Na Hrvaškem zaradi delavcev, ki so že dve leti brez plač, splošna stavka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na Hrvaškem se je opoldne začela dvourna solidarnostna stavka, na kateri sindikati pričakujejo udeležbo od 100.000 do 200.000 zaposlenih.

Med drugim so se za pet minut ustavila vozila javnega prometa v večjih mestih in mnogi vlaki. Zaradi stavke bo skrajšan pouk v šolah, stavkali bodo tudi v zdravstvenih ustanovah.

S solidarnostno stavko je pet največjih hrvaških sindikatov našlo določeno obliko splošne stavke, saj hrvaška zakonodaja splošne stavke ne pozna. Z njo želijo izraziti solidarnost z delavci državnega zdravstveno-rekreacijskega centra v Lipiku, kjer že 25 mesecev niso dobili plač, kot tudi z zaposlenimi v zasebnem puljskem tekstilnem podjetju Arena, v katerem delavci niso dobili plač več kot pol leta.

"To bo prva solidarnostna stavka na Hrvaškem. Ne glede na to, koliko ljudi se je bo udeležilo, gre za velik korak naprej v razvoju zavesti o potrebi po solidarnosti hrvaških državljanov in delavcev," je izjavil predsednik najmočnejšega sindikata, Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške, Mladen Novosel. Stavka potekala med 12. in 14. uro.

Ne spreglejte