Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 13.57

8 let

Na Hrvaškem obeležili 15 let od akcije Blisk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Hrvaškem obeležujejo 15. obletnico operacije hrvaških varnostnih sil Blisk. V Okučanih se je zbral celotni državni vrh in izpostavil pomen te uspešne akcije za oblikovanje hrvaške države.

Hrvaška vojska in policija sta akcijo izvedli 1. in 2. maja leta 1995, ko sta v dobrih 30 urah prevzeli nadzor nad Slavonijo in območjem vzdolž avtoceste med Zagrebom in Lipovcem. Osvobojeno območje je merilo kakih 500 kvadratnih kilometrov. V akciji je umrlo 42 hrvaških vojakov, 162 pa je bilo ranjenih.

Sledil je srbski napad na Zagreb Srbska vojska je po operaciji Blisk 2. in 3. maja raketirala Zagreb. V napadih je umrlo šest meščanov, 39 jih je bilo huje ranjenih. Zaradi ukaza za napad na Zagreb je bil na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu obsojen tedanji predsednik samooklicane Republike srbske krajine Milan Martič.

"Hvala za svobodo, ki ste nam jo dali"

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je v svojem govoru v Okučanih poudaril, da se s ponosom spominjajo vojaške akcije, ki je potekala ob polnem spoštovanju mednarodnega prava in je bila končen preobrat v domovinski vojni. Vojakom, policistom, civilistom in tudi prvemu hrvaškemu predsedniku Franji Tuđmanu se je zahvalil "za svobodo, ki ste nam jo dali".

V imenu hrvaške vlade se je vsem, ki so bili v Blisku ubiti ali ranjeni, zahvalila premierka Jadranka Kosor, ki je med drugim ocenila, da je bila prav s to akcijo "odprta pot do končne zmage nad sovražno in razdiralno politiko". "Zato velja ponoviti, domovinska vojna je bila pravična, osvobodilna in obrambna," je dejala.

"Hrvaška je pomagala pri osvobajanju v BiH"

Zbrane je nagovoril še predsednik sabora Luka Bebić, ki je izpostavil vlogo Tuđmana pri oblikovanju hrvaške države in obrambi pred agresorjem. Spomnil je tudi, da je Hrvaška s tem, ko je osvobodila svoje ozemlje, pomagala pri osvobajanju območij v BiH.

Ne spreglejte