Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 4. 2021,
11.32

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

8

Natisni članek

Vožnja vožnja pod vplivom alkohola alkohol prometna nesreča policija Hrvaška

Torek, 6. 4. 2021, 11.32

3 leta

Na Hrvaškem kmalu le popolnoma trezni za volan?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

8

Hrvaška policija | Če bodo spremembe, ki jih predlaga hrvaško ministrstvo za notranje zadeve, sprejete, bodo stopile v veljavo ali prihodnje leto ali pa leta 2023.  | Foto Hina/STA

Če bodo spremembe, ki jih predlaga hrvaško ministrstvo za notranje zadeve, sprejete, bodo stopile v veljavo ali prihodnje leto ali pa leta 2023. 

Foto: Hina/STA

Hrvaška v želji po manjšem številu smrti na cestah razmišlja o večjem številu novih ukrepov in spremembi zakonodaje. Na udaru so predvsem alkoholizirani in prehitri vozniki.

Na Hrvaškem se danes lahko za volan (brez skrbi pred policaji) vsedete, če imate manj kot 0,5 promila alkohola v krvi. Vendar bi se to lahko kmalu spremenilo, saj hrvaško ministrstvo za notranje zadeve v želji po zmanjšanju števila smrtnih žrtev pripravlja spremembe zakonodaje, poroča Večernji list. Poleg zmanjšanja tolerance na 0,0 promila alkohola v krvi Hrvaška razmišlja tudi o obvezni uporabi sistemov "Alcohol Interlock", ki bi jih morali na začetku uporabljati predvsem poklicni vozniki. Sistem se fizično vgradi v vozilo in če v izdihanem zraku voznika zazna alkohol, prepreči zagon vozila.

prometna nesreča Medvode
Novice Huda nesreča pri Medvodah: umrl 42-letni voznik

Tarča tudi prehitri vozniki

Hrvaška razmišlja tudi o uvedbi minimalne tolerance za prehitro vožnjo. Tako voznike ne bi kaznovali, če bi vozili deset kilometrov na uro prehitro v območjih, kjer je omejitev omejena na največ 100 kilometrov na uro. Na območjih s hitrostno omejitvijo nad 100 kilometrov na uro bi hitrostna toleranca znašala največ deset odstotkov omejitve.

Sneg neurje si tamb
Novice Sneženje aprila ni redko. Snežna odeja tudi čez 20 centimetrov. #foto

Prav tako v zvezi s problematiko prehitrih voznikov Hrvati razmišljajo o tehnologiji, in sicer o uvedbi sistemov za nadzor hitrosti v vsa vozila. Sistem bi voznika opozoril, če bi prekoračil dovoljeno hitrost. 
Hrvaška policija
Novice Tragedija na Hrvaškem: deklica, ki sta jo zanemarjala starša, je umrla
Ne spreglejte