Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2024,
10.40

Osveženo pred

2 uri, 56 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Natisni članek

nesreča nesreča nadzor promet promet avtocesta avtocesta Hrvaška radar

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 10.40

2 uri, 56 minut

Na hrvaške ceste bodo namestili več kot 80 novih kamer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Radar | Največ kamer bodo namestili na območju primorsko-goranske policijske uprave. | Foto Pixsell

Največ kamer bodo namestili na območju primorsko-goranske policijske uprave.

Foto: Pixsell

Na hrvaške ceste in avtoceste bo nameščenih več kot 80 novih kamer, ki bodo poleg hitrosti preverjale uporabo mobilnih telefonov med vožnjo in uporabo varnostnega pasu, pišejo hrvaški mediji. 

Kot so navedli na hrvaškem notranjem ministrstvu, je hitrost še vedno glavni vzrok najhujših prometnih nesreč, tistih s smrtnim izidom. Od 184 smrtnih žrtev v prometu v prvih devetih mesecih letos jih je zaradi prekomerne hitrosti umrlo 88. Da bi zmanjšali število nesreč, bodo namestili kamere, ki bodo poleg hitrosti preverjale tudi uporabo mobilnih telefonov in uporabo varnostnega pasu. 

"Če bo na fotografiji razvidno, da voznik, ki je vozil prehitro, ni uporabljal varnostnega pasu ali je med vožnjo uporabljal mobilno napravo, bo poleg prekoračitve hitrosti kaznovan tudi za ti dve kršitvi," je za HRT povedal Josip Mataija, vodja službe za varnost cestnega prometa Policijske uprave.

Največ kamer bodo namestili na območju primorsko-goranske policijske uprave, največ na avtocestah. Skupno bo v državi tako postavljenih kar 587 kamer. 

"Sistem je dober, a ima eno napako"

"Ta sistem, ki ga imamo na Hrvaškem, je dober, vendar ima eno napako. To je, da merijo na točkah. Torej to, kar mi kot stroka zagovarjamo, je, da potrebujemo sekcijsko merjenje hitrosti, predvsem na odsekih avtocest oziroma hitrih cest," je poudaril Marko Ševrović z Inštituta za prometno načrtovanje Fakultete za prometne vede.

super radar Roška cesta
Novice Razkrivamo lokacije petih novih stacionarnih radarjev
Ne spreglejte